Εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών που έπληξε το Άνκορατζ, την μεγαλύτερη πόλητης Αλάσκα, με τους ντόπιους να μιλούν για μια κατάσταση χάους.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 13χλμ βόρεια του Άνκορατζ, με πληθυσμό 300.000 κατοίκων.

Στην περιοχή συνεχίζεται έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα και υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Έγιναν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι αρχές ελέγχουν την ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης.

Επίσης ζημιές έχουν υποστεί αρκετοί δρόμοι, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες και επικίνδυνες ρωγμές και λακκούβες.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη του Αγίου Φραγκίσκου, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, που μίλησε στο ΑΜΠΕ, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες στα μέλη της κοινότητας. Στον ναό σημειώθηκαν καταστροφές.

Ζημιές επίσης διαπιστώθηκαν στο παρακείμενο κτήριο που χρησιμοποιείται για τα γραφεία της κοινότητας και ως εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ στην αίθουσα της βιβλιοθήκης έπεσαν βιβλία από τα ράφια και σοφάδες.

Περίπου 100 ελληνορθόδοξες οικογένειες ανήκουν στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως, η οποία ιδρύθηκε το 1953 και ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1958. Η σημερινή εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο άρχισαν να χτίζονται το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014.

Η κοινότητα έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα κι η λειτουργία γίνεται κυρίως στην αγγλική με ορισμένα ελληνικά. Ωστόσο η Κυριακή Προσευχή λέγεται και σε άλλες γλώσσες, όπως αραβικά, αρμενικά, ουκρανικά, ρουμανικά και γαλλικά.

Ρεπορτάζ του CNN

Φωτογραφία από τον λογαριασμό Twitter του Josh Bierma

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις