Οι συνομιλίες που ξεκινούν την Πέμπτη στη Σουηδία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αντάρτες στην Υεμένη είναι μια «μοναδική ευκαιρία» για να επανέλθει στον δρόμο της ειρήνης η ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα που απειλείται από λιμό, δήλωσε κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Στη διάρκεια των ερχόμενων ημερών θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε τη διαδικασία ειρήνευσης», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς στους δημοσιογράφους, παρουσία των αντιπροσωπειών της Υεμένης, σε ένα συνεδριακό κέντρο κοντά στη Στοκχόλμη.

«Δεν θέλω να εμφανιστώ υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά θέλω να είμαι φιλόδοξος», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη χαρά του για την επιστροφή των εμπολέμων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.

Όλες οι προσπάθειες με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου, που διαρκεί τέσσερα χρόνια, έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στην πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, είναι η χειρότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι διαβουλεύσεις στη Σουηδία έχουν σκοπό αρχικά να «οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στα δύο μέρη και να «μειώσουν τη βία» επί του εδάφους, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες αναμένεται να συζητήσουν κυρίως την επαναλειτουργία προσεχώς του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά, που έκλεισε πριν από τρία χρόνια, την κατάσταση στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα (δυτικά) απ΄όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής βοήθειας και την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας.

Ο Γκρίφιθς ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα την επίσημη υπογραφή μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα για την ανταλλαγή εκατοντάδων κρατουμένων υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις