Αύξηση των ποσοστών τους καταγράφουν οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μετά την εκλογή της νέας αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, που αποκαλείται συχνά «μίνι Μέρκελ», κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικότερο Φρίντριχ Μερτς στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας κατά το συνέδριο του κόμματος. Ένας άλλος συντηρητικός, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Η συντηρητική ένωση –που αποτελείται από το CDU και το αδελφό κόμμα CSU της Βαυαρίας– κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2017, ωστόσο το ποσοστό της αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες και έφθασε το 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και n-tv.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.506 ανθρώπων μετά την εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Forsa είχε δημοσιοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο CDU.

Η αύξηση της υποστήριξης προς τη CDU φαίνεται να γίνεται σε βάρος των Πρασίνων, που χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η υποστήριξη για όλα τα υπόλοιπα κόμματα παραμένει χωρίς μεταβολή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι (46%) εκτιμούν πως η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ ήταν μια «καλή λύση», ενώ περίπου το ένα τέταρτο (24%) θα προτιμούσαν τον Μετς.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των υποστηρικτών της CDU λένε πως η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι μια καλή επιλογή, ενώ το 55% όσων υποστηρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) –τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ–, δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των Γερμανών επιθυμούν να παραμείνει καγκελάριος η Μέρκελ έως τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021, ενώ περίπου το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον θώκο νωρίτερα.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παραμείνει καγκελάριος έως το 2021.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως το SPD βρίσκεται στο 14%, ενώ τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων, όσο και η σκληροπυρηνική Αριστερά παραμένουν στο 8%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει 13%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις