Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά τους αποτυχημένους ελιγμούς της Τερέζα Μέι για το Brexit, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί οι 48 επιστολές που ήταν απαραίτητες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

"Προσπάθησα πάντα να βλέπω το συμφέρον της χώρας μας και να πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το απόγευμα θα πήγαινα και στο Δουβλίνο να μιλήσουμε για τη συμφωνία. Αλλά σήμερα θα μείνω εδώ για την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής εναντίον μου. Η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματός μου αυτή τη στιγμή, δεν είναι καλή ιδέα. Με το να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου, δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Θα ήθελα να εστιάσουμε στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας. Θέλουμε να χτίσουμε μία χώρα που δουλεύει για όλους. Στόχος μου ήταν να φέρω το Brexit το οποίο οι πολίτες ψήφισαν και είμαι έτοιμη να τελειώσω τη δουλειά", σημείωσε η πρωθυπουργός.

"Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο", είπε, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

"Υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία", κατέληξε.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

"Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος", διευκρίνισε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα από τις 6 έως τις 8 το βράδυ (ώρα Βρετανίας).

Όπως ανακοίνωσε η Μέι θα μιλήσει στα μέλη της επιτροπής 1922 στις 5 το απόγευμα (ώρα Βρετανίας) προσθέτοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να επιλύσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

"Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και μια ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε", δήλωσε ο Μπρέιντι.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.Όπως παρατηρεί ο Guardian παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της Μέι ακόμα και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση κατά την οποία εκτιμήσει ότι ο αριθμός του βουλευτών που την καταψήφισαν είναι σημαντικός.

Δεν μπορεί να εξεπλάγη η Τερέζα Μέι σχετικά με την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της και θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις που θα διοργανώσει την ψηφοφορία Γκέιαμ Μπρέιντι.

Ερωτηθείς πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC:

"Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό".Εξασφαλισμένοι οι 75 βουλευτές

Τουλάχιστον 75 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον της ηγεσίας της, βάσει των δημόσιων δηλώσεων που έχουν κάνει σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μέι χρειάζεται να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία -158 βουλευτών από τους 315- για να παραμείνει στην ηγεσία.

Μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος).

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

"Θα υποστηρίξω την πρωθυπουργό @theresa_may απόψε", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Φοξ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Brexit.

"Είναι εντελώς ακατάλληλη ώρα για μια αμφισβήτηση. Η χώρα περιμένει από μας να προσφέρουμε σταθερότητα κι όχι επιζήμια διαίρεση", προσθέτει.

Ο Λίνινγκτον σημείωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός έχει την αμέριστη υποστήριξή του.

Παράλληλα το πρωθυπουργικό γραφείο της Μέι ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός ματαίωσε σύνοδο του υπουργικού της συμβουλίου που προβλεπόταν να γίνει αργότερα σήμερα μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά της ηγεσίας της από τους βουλευτές του Συντηρητικού της Κόμματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις