Δώδεκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στις ακτές της νότιας Ισπανίας με ένα επισφαλές σκάφος και δώδεκα φέρονται ως αγνοούμενοι ενώ περίπου τριάντα διασώθηκαν, δήλωσαν η ακτοφυλακή και ο Ερυθρός Σταυρός.

Έπειτα από σήμα που έλαβαν από στρατιωτικό πλοίο, έντεκα ναυτικά μίλια νότια του φάρου Σαμπινάλ κοντά στην Αλμερία, η ακτοφυλακή επενέβη, εντοπίζοντας «πάνω στο σκάφος έντεκα νεκρούς και 33 εν ζωή», όλοι από την υποσαχάρια Αφρική, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Αλμερία σήμερα γύρω στις 05:45 ώρα Ελλάδας και ένας από αυτούς πέθανε στη συνέχεια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε.

Έτσι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 12, δέκα άνδρες και δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος, που προστίθενται σε έξι άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Αλμερία.

Το σκάφος αυτό αναζητείτο «εδώ και δύο ημέρες» στη θάλασσα του Αλμποράν, ανάμεσα στην Ανδαλουσία και στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου, σύμφωνα με την ακτοφυλακή και άλλα τρία αναζητούνται στην περιοχή με το καθένα από αυτά να μεταφέρει από 50 έως 55 μετανάστες.

Η Ισπανία έγινε φέτος το καλοκαίρι η πρώτη πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη μπροστά από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που επικαιροποιήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 55.000 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου και 744 πέθαναν κατά τον διάπλου, τριπλάσιο αριθμός σε σχέση με το 2017.

Οι αφίξεις διά θαλάσσης στην Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών αφίξεων στην Ευρώπη (περίπου 111.000 σύμφωνα με τον ΔΟΜ).

Η πιο επικίνδυνη διαδρομή παραμένει εκείνη της κεντρικής Μεσογείου με 1.306 θανάτους ανοικτά των ιταλικών ακτών από τις αρχές του έτους.

Συνολικά, 2,217 άνθρωποι πέθαναν ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθεια να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τον ΔΟΜ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις