Η σορός της επτάχρονης Γιακελίν Κάαλ, που πέθανε μετά τη σύλληψή της από στελέχη της αμερικανικής συνοριοφρουράς στις αρχές Δεκεμβρίου, επαναπατρίστηκε μέσα σ' ένα λευκό φέρετρο την Κυριακή, όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο της Γουατεμάλας. Εκεί το υποδέχθηκαν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της Γουατεμάλας.

Αυτοκινητοπομπή άρχισε κατόπιν τη μακρά διαδρομή, διάρκειας περίπου δέκα ωρών, για να φθάσει οδικώς στο Σαν Αντόνιο Σεκορτές, ένα απομακρυσμένο χωριό στην ιθαγένικη κοινότητα Ρασουχά, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Από την περιοχή — όπου δεν υπάρχουν ούτε ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, ούτε ηλεκτροδότηση, ούτε ύδρευση, ούτε υπόνομοι — αναχώρησαν την 30ή Νοεμβρίου η Γιακελίν Κάαλ μαζί με τον πατέρα της, τον Νέρι, ηλικίας 29 ετών.

Την 6η Δεκεμβρίου, πέρασαν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, στο ύψος της ερήμου της Νέου Μεξικού, όπου συνελήφθησαν. Μετά το μακρύ, εξαντλητικό ταξίδι, η μικρή άρχισε να κάνει εμετό μέσα στο λεωφορείο που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης. Πέθανε την 8η Δεκεμβρίου από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο του Ελ Πάσο, στο Τέξας.

Ο θάνατος της Γιακελίν προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, καθώς 15.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα υποδοχής στις ΗΠΑ οι υποδομές των οποίων κρίνονται ανεπαρκείς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις