Στην εκτίμηση ότι η Τερέζα Μέι θα βρει τρόπο να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, προέβη την Τετάρτη ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιγκαπούρη.

«Όταν η Τερέζα Μέι επιστρέψει με τις εγγυήσεις που ζητεί από την ΕΕ ότι η συμφωνία που είναι πάνω στο τραπέζι δεν πρόκειται να μας οδηγήσει να παγιδευτούμε μόνιμα στην τελωνειακή ένωση, θα βρει τρόπο να εγκριθεί αυτή η συμφωνία από το κοινοβούλιο», έκρινε ο Χαντ ερωτηθείς σχετικά έπειτα από μια ομιλία στη Σιγκαπούρη.

Eξάλλου αναφερόμενος στην πιθανότητα να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, για τη συμφωνία, ο Χαντ υποστήριξε ότι αυτό θα έβλαπτε τη δημοκρατία, ενώ τόνισε πως οι συνέπειες που θα είχε για την κοινωνία το ενδεχόμενο το ΗΒ να μην αποχωρήσει από την ΕΕ θα ήταν «καταστροφικές».

Προτροπές να καθυστερήσει η ψηφοφορία

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να καθυστερήσει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit.

«Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε για να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τόσο πιθανότερη γίνεται μια καλή συμφωνία», επιχειρηματολόγησε ο Ντέιβις στο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Telegraph.

Ο πρώην υπουργός των Τόρις υποστήριξε ακόμη ότι η ΕΕ ανησυχεί για τον κίνδυνο να μην καταβληθεί από το Λονδίνο το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για το διαζύγιο.

Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με ηγέτες χωρών-μελών και θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, ανάμεσά τους τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times την Τετάρτη.

Η Μέι θέλει περαιτέρω εγγυήσεις ότι το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ του ΗΒ και της Ιρλανδίας, θα έχει συγκεκριμένη, περιορισμένη χρονική διάρκεια, κατά το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις