Βίντεο-σοκ: Πήγαν για τζάμπα πετρέλαιο και κάηκαν ζωντανοί

Βίντεο-σοκ: Πήγαν για τζάμπα πετρέλαιο και κάηκαν ζωντανοί

Ένα βίντεο-σοκ από τη στιγμή της έκρηξης σε πετρελαιαγωγό στο Μεξικό βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Είναι η στιγμή που δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι είχαν πάει για να πάρουν καύσιμα μετά τη διαρροή, αιφνιδιάζονται από την έκρηξη και τρέχουν να σωθούν, φλεγόμενοι.  

Η έκρηξη σημειώθηκε στον δήμο Ταουελιλπάν, 100 χλμ. βόρεια της Πόλης του Μεξικού.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 66 νεκροί.

H πυρκαγιά ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό, όπου κάτοικοι είχαν πάει να κλέψουν βενζίνη από ένα σημείο, όπου είχε σημειωθεί διαρροή, στο κεντρικό Μεξικό.

«Ο απολογισμός (…) είναι 66 νεκροί και 76 τραυματίες» δήλωσε σήμερα ο Ομάρ Φαγιάντ, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιδάλγο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι οκτώ από τους νεκρούς είναι ανήλικοι.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες εκρήξεις σε πετρελαιαγωγό παγκοσμίως εδώ και 25 χρόνια.

Σήμερα το πρωί, κάτοικοι μετέβησαν στο σημείο της καταστροφής αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνταν, ενώ παρακολουθούσαν τους ειδικούς, που περισυνέλεγαν τις απανθρακωμένες σορούς, οι οποίες είχαν διασκορπιστεί σε ένα χωράφι.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην κοινότητα Τλαχουελιλπάν, σε απόσταση περίπου 100 χλμ βόρεια της πόλης του Μεξικού. Η διαρροή που είχε σημειωθεί σε ένα τμήμα του πετρελαιαγωγού είχε προσελκύσει δεκάδες κάτοικους της περιοχής, μεταξύ τους ολόκληρες οικογένειες, οι οποίοι είχαν πάει να κλέψουν καύσιμα με κουβάδες και μπιτόνια.

Δύο ώρες μετά τη διαρροή, «μάθαμε ότι είχε σημειωθεί μια έκρηξη» εξήγησε ο κυβερνήτης. «Οι φλόγες καταβρόχθισαν ό,τι βρισκόταν κοντά» στον πετρελαιαγωγό.

Ατύχημα ή έγκλημα;

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Αλεχάντρο Γκερτς, που έχει αναλάβει την έρευνα, έκανε λόγο για ένα έγκλημα «εκ προθέσεως», καθώς «κάποιος διατρύπησε (τον πετρελαιαγωγό) και η πυρκαγιά που προκλήθηκε είναι συνέπεια αυτού του εγκλήματος».

«Είχα μόλις πάει για να δω τι είχε συμβεί, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Έτρεξα να βοηθήσω τους ανθρώπους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάνδο Γκαρσία, ηλικίας 47 ετών.

«Έπρεπε να περάσω δίπλα από τις σορούς ανθρώπους που είχαν απανθρακωθεί».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στρατού παρά την αποτυχία του να απομακρύνει τον κόσμο από το σημείο πριν από την έκρηξη.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται άνθρωποι να γεμίζουν κουβάδες από τον πετρελαιαγωγό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσία μελών των ενόπλων δυνάμεων, που παραμένουν άπραγοι. Ο Λόπες Ομπραδόρ, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταστολή εναντίον όσων κλέβουν καύσιμα, υπερασπίστηκε τους στρατιώτες που δέχονται επικρίσεις για το γεγονός ότι απέτυχαν να προλάβουν την τραγωδία.

«Δεν θα πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, τίμιοι και εάν έχουμε φθάσει σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις... είναι διότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός έπραξε σωστά που απέφυγε μια αντιπαράθεση λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που είχαν σπεύσει στο σημείο για να πάρουν δωρεάν βενζίνη από τον πετρελαιαγωγό.