Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε: Brexit με συμφωνία

Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε: Brexit με συμφωνία

Το βρετανικό κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για το τι θα χρειαστεί να εγκρίνει μια συμφωνία Brexit, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τις ψηφοφορίες σε σειρά τροπολογιών στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης.

"Το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop", είπε ο εκπρόσωπος.

στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του ΗΒ", πρόσθεσε.

Πιο αναλυτικά, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη "τροπολογία Σπέλμαν", με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ "χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση". Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία των Τόρις, μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εξασφαλιστεί η ενότητα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πίσω από ένα σχέδιο να ξαναγραφεί το πιο "τοξικό" κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου- το ιρλανδικό backstop, αυτή υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.

H δεύτερη τροπολογία που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του σκωτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ με την οποία ζητούσε επέκταση του Άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 327 κατά και 39 υπέρ.

Παράλληλα, με 321 ψήφους κατά και 301 υπέρ καταψηφίστηκε και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τονίζεται πως η συγκεκριμένη τροπολογία είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρότεινε και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές απέρριψαν και την τροπολογία του Κούπερ, η οποία έδινε τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει, μέσω ψηφοφορίας, ένα no deal Brexit, με 321 ψήφους έναντι 298.

Σε ό,τι αφορά την πέμπτη τροπολογία, η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε. Η τροπολογία J καλούσε την κυβέρνηση της Μέι να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις". Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

"Έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει δρόμος για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο μία συμφωνία με αλλαγές στο backstop και με διαβεβαιώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων", δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για τις τροπολογίες.

Επανέλαβε, όπως και στην εναρκτήρια ομιλία της, ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της ΕΕ να προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή και ότι μία διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο, οι βουλευτές έκαναν ξεκάθαρο τι επιθυμούν.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Γκρεγκ Κλάρκ, θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας σε περισσότερες συνομιλίες για το πως μπορούν να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το πως θα λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του κοινοβουλίου στη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit.

Η Τ.Μέι προσφέρθηκε να συναντηθεί με τους βουλευτές που υποστήριξαν τις τροπολογίες κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι βουλευτές καταψήφισαν το ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με την πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί της θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το επίπεδο διαβίωσης.

Τόνισε πως τo πρωταρχικό καθήκον των βουλευτών είναι να μπλοκάρουν ένα no deal, δηλαδή μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

O πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει  καμία πιθανότατα να περάσει εγκαίρως όλη τη νομοθεσία, που απαιτείται για την έξοδο της χώρας από την κοινότητα στις 29 Μαρτίου. "Αναπόφευκτα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναβάλει το Brexit για αργότερα", τόνισε. 


Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε  ότι η συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου για το Brexit δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τροπολογίας Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις".

Συμφωνία Αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο Τουσκ, δια εκπροσώπου του.

"Το backstop είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης", ανέφερε.