Έξι πρώην πράκτορες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε Χιλή σε ποινές φυλάκισης μεταξύ τριών και δέκα ετών για την εμπλοκή τους στη δολοφονία, το 1982, του πρώην προέδρου Εδουάρδο Φράι Μοντάλβα (1964-1970).

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για «ανθρωποκτονία με δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης». Ο πρώην πρόεδρος πέθανε ενώ υποβαλλόταν σε επέμβαση σε κλινική στο Σαντιάγο την 22α Ιανουαρίου 1982, εν μέσω δικτατορίας.

Η ετυμηγορία, που κλείνει δεκαπέντε χρόνια ερευνών, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τους δικηγόρους του Φράι Μοντάλβα· πρόκειται για την πρώτη καταδίκη στην ιστορία της Χιλής για τη δολοφονία ενός πρώην αρχηγού Κράτους.

Η δολοφονία του Εδουάρδο Φράι Μοντάλβα (φωτό), μορφή της αντιπολίτευσης που εξεγειρόταν εναντίον του Αουγκούστο Πινοτσέτ, διατάχθηκε από τη δικτατορία καθώς το καθεστώς άρχιζε να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις πρώτες μαζικές εκδηλώσεις της λαϊκής δυσαρέσκειας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο γιατρός Πατρίσιο Σίλβα Γκαρίν καταδικάστηκε να εκτίσει 10 χρόνια κάθειρξη, την πιο βαριά ποινή. Κρίθηκε ένοχος της κατηγορίες ότι χορήγησε το δηλητήριο στον Φράι, τότε 71 ετών.

Ο προσωπικός οδηγός του πρώην προέδρου Λουίς Μπεσέρα Αρανσίμπια — πληροφοριοδότης της δικτατορίας — και ο Ραούλ Λίλιο Γκουτιέρες, πολίτης, πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών, καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη.

Ένας άλλος γιατρός, ο Πέδρο Βαλδίβια, καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Οι ιατροδικαστικοί Έλμαρ Ρόζενμπεργκ και Σέρχιο Γκονσάλες σε 3 χρόνια φυλάκιση διότι συγκάλυψαν τα γεγονότα.

Η δικτατορία του Πινοτσέτ άφησε πίσω της πάνω από 3.200 νεκρούς, ενώ πάνω από 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ο πρώην δικτάτορας πέθανε στα 91 του, τον Δεκέμβριο του 2006, χωρίς να προσαχθεί ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης στη χώρα του για την σκληρή καταστολή και τα εγκλήματα του καθεστώτος του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις