Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ράλφ Νόρθαμ απολογήθηκε την Παρασκευή για μια ρατσιστική φωτογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και η οποία περιλαμβανόταν στο ετήσιο φωτογραφικό λεύκωμα του πανεπιστημίου που φοιτούσε.

Η φωτογραφία στο ετήσιο λεύκωμα της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια εμφανίζει δύο άνδρες, ο ένας με μαύρο μέικαπ, παπιγιόν και μαύρο σακάκι και ο άλλος ντυμένος με τη στολή της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Νόρθαμ, Δημοκρατικός, παραδέχθηκε ότι ήταν ένας από τους δύο άνδρες της φωτογραφίας, χωρίς ωστόσο να πει ποιος από τους δύο ήταν."Νωρίτερα σήμερα, ένας ιστότοπος δημοσίευσε μια φωτογραφία μου από το φωτογραφικό λεύκωμα του 1984 της ιατρικής σχολής σε ένα κουστούμι που ήταν σαφώς ρατσιστικό και προσβλητικό", τόνισε ο Νόρθαμ.

"Είμαι ιδιαίτερα λυπημένος για αυτή μου την απόφαση να εμφανιστώ έτσι σε αυτή τη φωτογραφία και για τον πόνο που η απόφασή μου προκάλεσε τότε και τώρα".

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στη Βιρτζίνια ζήτησε την παραίτηση του κυβερνήτη.

"Αυτό που έκανε ο Ράλφ Νόρθαμ είναι ασυγχώρητο" ανέφερε το κόμμα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο twitter, τονίζοντας ότι ο κυβερνήτης "απώλεσε το ηθικό κύρος να συνεχίσει να κυβερνά και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα".

Ωστόσο ο Νόρθαμ στην ανακοίνωσή του υπέδειξε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

"Αναγνωρίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος και σοβαρή προσπάθεια να αποκαταστήσω τη ζημιά που προκάλεσε αυτή η πράξη μου. Είμαι έτοιμος να κάνω αυτή τη σημαντική δουλειά. Ως πρώτο βήμα ζητώ ειλικρινά συγγνώμη και διατυπώνω την απόλυτη αφοσίωσή μου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών της Βιρτζίνια που μου ανέθεσαν όταν με εξέλεξαν για κυβερνήτη τους", είπε.