Βενεζουέλα: Ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Παρά τη σθεναρή αντίσταση και τη διαφορετική άποψη υπερδυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα που έχουν κάνει γνωστή την αντίθεσή τους και στηρίζουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές διεθνώς και μαζί και τον τίτλο του προέδρου της χώρας. 

Μπορεί να είχε προαναγγελθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο με τη λήξη του τελεσίγραφου για προκήρυξη προεδρικών εκλογών από πλευράς Μαδούρο, εντούτοις η σημερινή αναγνώριση του Γκουαϊδό από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και τους εκπροσώπους τους, προκάλεσε ηχηρό γδούπο. Η Βρετανία διά... tweet του Τζέρεμι Χαντ, η Ισπανία διά στόματος Πέδρο Σάντσεθ και η Σουηδία ήταν αυτές που άνοιξαν τον χορό νωρίς το πρωί της Δευτέρας, για να ακολουθήσει η Γαλλία μέσω τοποθέτησης του Εμάνουελ Μακρόν, η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ και οι μικρότερης... δυναμικής Ολλανδία, Αυστρία, Λετονία, Λιθουανία.Άξια αναφοράς, δε, ήταν και η τοποθέτηση - επίσης στο Twitter - του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει αναλόγως «σταματώντας να ρεζιλεύει τη χώρα».Διαβάστε: Μητσοτάκης: Η ΝΔ στηρίζει τον Γκουαϊδο ως νόμιμο προσωρινό Πρόεδρο


Επόμενο και μεγάλο στοίχημα για τον Γκουαϊδό, όπως άλλωστε προκύπτει από τα λεγόμενα του ίδιου σε σημερινή του συνέντευξη, είναι η αναγνώριση από την Ιταλία, την οποία προς το παρόν δεν έχει εξασφαλίσει. 

Η Ρώμη δεν ακολούθησε το παράδειγμα των υπολοίπων και παρέμεινε σιωπηλή εξαιτίας της διαίρεσης που υπάρχει στο θέμα αυτό στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της --η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς-- σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γκουαϊδό στην εφημερίδα Corriere della Sera.


Διαβάστε; Βενεζουέλα: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τη Δευτέρα τον Γκουαϊδό


Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως τελετουργικός και συνήθως παραμένει μακριά από την καθημερινή πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό.

«Πρέπει να επιδείξουμε ευθύνη και σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία έχουν υιοθετήσει όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ματαρέλα σήμερα στη Ρώμη.

«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας ... Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων, του ενός από τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εταίρος των 5 Αστέρων, η Λέγκα, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Γκουαϊδό.

«Ο Μαδούρο είναι ένας από τους τελευταίους αριστερούς δικτάτορες που έχουν απομείνει και κυβερνά με τη χρήση βίας και κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί. Η ελπίδα είναι πως θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι προφανές ότι έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στη Μόσχα που ούτως ή άλλως βρίσκεται στα... μαχαίρια με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, αυξάνουν την πίεση και προς τον Μαδούρο που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία.