Το μόνο πρακτικό, το οποίο απουσιάζει από τη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017, είναι αυτό της 4ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι ελπίζει πως η προσπάθεια της απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να εντοπίσει το συγκεκριμένο πρακτικό θα είναι επιτυχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι το άτυπο έγγραφο, που είχε παρουσιάσει ο τότε ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στις 30 Ιουνίου, δεν απεικόνιζε όσα είχε αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες ως παραμέτρους του πλαισίου του, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι, κατόπιν τούτου, είχαν δοθεί διευκρινίσεις από τον γενικό γραμματέα, μέσω του κ. Άιντα, ο οποίος τις υπαγόρευσε σε συνεδρία των δύο πλευρών, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γκουτέρες.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι στις 4 Ιουλίου δεν υπήρξε έγγραφο, αλλά διευκρινίσεις στις παραλείψεις στο κείμενο της 30ής Ιουνίου, που είχε παρουσιάσει ο Έσπεν Άιντα.

Για τις προτάσεις που ο ίδιος είχε καταθέσει, γραπτώς, στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από το ίδιο βράδυ είχε δηλώσει ότι, εφόσον ο διάλογος διακόπτεται, τότε και οι προτάσεις του δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να δείξουν ανοχή σε προτάσεις που δεν θα περιέχουν την πολιτική τους ισότητα. Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διευκρινίσεις για την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις