Αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μιλώντας χθες το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Μονάχου, το οποίο διοργανώνεται στο περιθώριο ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στο ίδιο Συνέδριο συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, η υπουργός Εξωτερικών του Λιχτενστάιν Αουρέλια Φρικ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ανέδειξε την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ως την σημαντικότερη πρόκληση για την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, πρέπει να ολοκληρώσει το εγχείρημα της Συνθήκης Σένγκεν, με την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. «Η Σένγκεν πρέπει να λειτουργεί ως υπόσχεση ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε, τονίζοντας ότι προκειμένου η Ευρώπη να παραμείνει ανοιχτή στο εσωτερικό, πρέπει η ασφάλειά της στο εξωτερικό να είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε, είναι απαραίτητο ένα μητρώο εισόδου και εξόδου από την ΕΕ και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες Ευρωεκλογές, η αρχηγός του CDU σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι ένας απολογισμός της πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά το ερώτημα εάν η ΕΕ μπορεί να διατηρήσει την θέση της και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διεθνώς. «Η Ευρώπη στέκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, για άλλη μια φορά», είπε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φιλοευρωπαίους «να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη», καθώς μόνο έτσι, όπως είπε, μπορούν να τηρηθούν οι υποσχέσεις για ευημερία και ειρήνη στην Ευρώπη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις