Επίδειξη δυνάμεως από τους Τούρκους στο Αιγαίο - Σε εξέλιξη η «Γαλάζια Πατρίδα» με συμμετοχή 103 πλοίων και 20.000 στρατιωτών

Επίδειξη δυνάμεως από τους Τούρκους στο Αιγαίο - Σε εξέλιξη η «Γαλάζια Πατρίδα» με συμμετοχή 103 πλοίων και 20.000 στρατιωτών

Ξεκίνησε στις 05.00 το πρωί της Τετάρτης η «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο ως η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της χώρας. 

Η Γαλάζια Πατρίδα πραγματοποιείται συγχρόνως σε Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου, με 103 πλοία να συμμετέχουν στην άσκηση την οποία ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται με πανηγυρικά πρωτοσέλιδα.

Οι περισσότερες εφημερίδες της χώρας κάνουν λόγο για επίδειξη ισχύος από πλευράς Άγκυρας και χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Γενί Σαφάκ που μεταξύ άλλων τονίζει ότι στη Γαλάζια Πατρίδα συμμετέχουν 20.000 τούρκοι στρατιώτες.

Όπως είναι λογικό, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα προκειμένου οι Τούρκοι να μην ξεπεράσουν τα όρια.. 

Στην άσκηση  θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς.

Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.


Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı