Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν σήμερα τις τουρκικές αρχές να αφήσουν ελεύθερες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών που κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Οσμάν Καβαλά, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία εκφοβισμού».

Ο Καβαλά, που βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και ο ακτιβιστής Γιγκίτ Ακσάκογλου ο οποίος φυλακίστηκε πριν τρεις μήνες, «πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι», τονίζουν τουρκικές και διεθνείς ΜΚΟ σε κοινή τους ανακοίνωση από την Κωνσταντινούπολη.

«Αντιτάσσουμε κοινό μέτωπο στις απόπειρες αφανισμού της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία και ζητούμε να τερματιστεί η εκστρατεία εκφοβισμού και δικαστικής παρενόχλησης», προσθέτουν οι οργανώσεις αυτές, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται μία εβδομάδα αφού ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί στον Καβαλά και σε ακόμη 15 ανθρώπους ισόβια ποινή κάθειρξης με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» μέσω της χρηματοδότησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

Ο Καβαλά, που κρατείται στη φυλακή του Σίλιβρι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της άνοιξης του 2013, που είναι επίσης γνωστές με την ονομασία «κίνημα του Γκεζί».

Κατηγορείται επίσης από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένας μαικήνας σεβαστός στους κύκλους των διανοουμένων της Τουρκίας και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017 και την 1η Νοεμβρίου προφυλακίσθηκε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις