Τα μέλη του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) εξέλεξαν την Κυριακή ως ηγέτη του κόμματος τον πρώην κομμουνιστή και κυβερνήτη της Περιφέρειας του Λατίου Νικόλα Τζινγκαρέτι και του εμπιστεύθηκαν την προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος στη μάχη έναντι των λαϊκιστικών κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας.

Το PD καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας του στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογική του ήττα στις εκλογές του περασμένου έτους, που έφεραν στην κυβέρνηση της Ιταλίας το ξενοφοβικό κόμμα της Λέγκας του Βορρά και το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο Τζινγκαρέτι χαίρει μίας πλατιάς αποδοχής και πλειοψηφίας–που από πολλούς εντός του κόμματος συγκρίνεται με τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Τζινγκαρέτιευχαρίστησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους ψηφοφόρους του κόμματος και υποσχέθηκε πως «είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα».

Ο Τζινγκαρέτι επικράτησε στην εσωκομματική μάχη των Ρομπέρτο Τζακέτι, 57 ετών, που υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό κι ηγέτη του PD Ματέο Ρέντσι και του 40χρονου Μαουρίτσιο Μαρτίνα, πρώην υπουργού Γεωργίας και μεταβατικού γραμματέα του κόμματος, όταν ο Ρέντσι αποχώρησε από την ηγεσία μετά την κατατρόπωσή του στις εκλογές του Μαρτίου 2018.

Περίπου 35.000 εθελοντές κινητοποιήθηκαν σε όλητην Ιταλία για να υποδεχθούν και συνδράμουν τους ψηφοφόρους σε περίπου 7.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε 150 στο εξωτερικό. Προκειμένου να συμμετάσχουν στην εσωκομματική ψηφοφορία, τα μέλη όφειλαν να υπογράψουν μία δήλωση υποστήριξής του PD και να καταβάλουν δύο ευρώ.

Το εκλογικό επιτελείο του Τζινγκαρέτι, που στις σφυγμομετρήσεις φερόταν ήδη ως ο επικρατέστερος για την ηγεσία, τόνισε το βράδυ της Κυριακής πως η προσέλευση των μελών του κόμματος στις κάλπες έφθασε το 1,5 εκατ.

Ο Τζινγκαρέτι, που θεωρείται πέρα από ικανός πολιτικός και διανοούμενος, είναι εκτόςαπό κυβερνήτης του Λατίου (που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Ρώμη) ένας εκ των ιδρυτών του PD το 2007, έχει χρηματίσει Ευρωβουλευτής και είναι διαπρύσιος υποστηρικτής της ιδέας μίας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κρατών, επικρίνοντας ωστόσο τις πολιτικές λιτότητας της παρούσης μορφής της ΕΕ.

Ο πατέρας του, τραπεζικός από τη Ρώμη, όπως τονίζει ο ίδιος «επί 40 χρόνια δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από τη δουλειά του».

Η μητέρα του και η γιαγιά του, Εβραίες Ιταλίδες, επέζησαν των ναζιστικών διώξεων το 1943, όμως η προγιαγιά του χάθηκε στο Άουσβιτς. Ο αδελφός του Λούκα είναι πασίγνωστος ηθοποιός στην Ιταλία, αλλά έχει γίνει και παγκόσμια γνωστός ενσαρκώνοντας μοναδικά τον ‘Επιθεωρητή Μονταλμπάνο’, ήρωα της δημοφιλούς αστυνομικής σειράς, βασισμένης στα μυθιστορήματα του Αντρέα Καμιλέρι.

Ο ηγέτης της Λέγκας κι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Τζινγκαρέτι για την επικράτησή του, χωρίς να παραλείψει όμως να τονίσει ειρωνικά πως η προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές του PD ήταν μειωμένη.

Στησυνεδρίαση του κόμματος στις 17 Μαρτίου θα αποφασισθεί η νέα γραμμή που θα ακολουθήσει το PD ενόψει των Ευρωεκλογών, όμως και οι τρεις υποψήφιοι είχαν εκ των προτέρων αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, στην περίπτωση που θα σημειωνόταν κάποιο ρήγμα στην κυβερνητική συμμαχία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις