Τις σκληρές μάχες που πρέπει να δώσει η Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών- ανατρέποντας τα δεδομένα που δημιούργησε η εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες-δείχνει το νέο περιστατικό με "πρωταγωνιστή" τη Βόρεια Μακεδονία, μόλις μια ημέρα μετά την ελληνική παρέμβαση στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση κρασιού που θα γίνει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το διάστημα 17-19 Μαρτίου, η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει υπό την "ομπρέλα" του οργανισμού "Assocation Wines of Macedonia", με "παράδοση 2.000 ετών στο κρασί", όπως αναφέρεται, με στόχο την προώθηση και αναγνώριση του brand name "Οίνος Μακεδονία".

Μάλιστα στην κεντρική φωτογραφία στον ιστότοποτης, είναι διακριτός ο αμφορέας που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.

Την αποκάλυψη κάνει ο συνάδελφος Κώστας Συμεωνίδης, με ανάρτησή του στο twitter, σχολιάζοντας ότι στο μέλλον θα πρέπει να δώσουμε πολύ σκληρές μάχες.Διαβάστε: "Ακούσιο τεχνικό λάθος" το "Μακεδονία" σε έκθεση στο Βερολίνο- Αλλαγή μετά από ελληνική παρέμβαση

Παρόλο που στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης η χώρα ονομάζεται ακόμα ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", ο οργανισμός Wines of Macedonia, διαφημίζει τα προϊόντα του ως αποτέλεσμα μιας παράδοσης 2000 ετών, κάτι που παραβιάζει το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει την κατοχύρωση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της κουλτούρας και της κληρονομιάς της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι εντός του 2019 θα συγκροτηθεί "διεθνής ομάδα ειδικών", η οποία θα επιχειρήσει να βρει αμοιβαίως αποδεκτές λύσειςσε βάθος τριών ετών, για τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες προϊόντων.

Η εξέλιξη με το κρασί, αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την παρέμβαση που έκανε η ελληνική πρεσβεία στη Γερμανία, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, για να απαλειφθεί η εσφαλμένη αναφορά στο περίπτερο της βόρειας γειτονικής μας χώρας ως "Μακεδονία" και να αντικατασταθεί από το "Βόρεια Μακεδονία".

Με δήλωσή του λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, απέδωσε τις προβληματικές αναφορές στο περίπτερο της χώρας του στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου σε"«ακούσιο τεχνικό λάθος".(Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Εν τω μεταξύ, στην ιστοσελίδα του οργανισμού οίνου της γειτονικής χώρας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 για υποστηρίξει το έργο των "οινοπαραγωγών της Μακεδονίας", και "να προωθήσει την ποιότητα και την εικόνα του μακεδονικού κρασιού σε όλο τον κόσμο", υπάρχουν και… ιστορικά στοιχεία για την περιοχή για όποιος επισκέπτη της Διεθνούς Έκθεσης ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.

Εκεί λοιπόν ο κάθε ένας μπορεί να διαβάσει ότι "η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια αρχαία βιβλική χώρα, γεωγραφικά τοποθετημένη στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου στην Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Όπως υπογραμμίζεται μάλιστα στην ιστοσελίδα του οργανισμού "παρόλο που η Μακεδονία είναι ένα νέο κράτος που έγινε ανεξάρτητο το 1991, οι ρίζες της τρέχουν βαθιά στην ιστορία. Το όνομα Μακεδονίαείναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο όνομα χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός άνθησε στην Μακεδονία μεταξύ 7000 και 3500 π.Χ. Η Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Βαλκανίων, βόρεια της αρχαίας Ελλάδας, ανατολικά της Ιλλυρίας και δυτικά της Θράκης. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις