Μέσα σε μια περίεργη συγκυρία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία, καθώς οι δύο αστυνομικοί που κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη και να τον ακινητοποιήσουν, βρίσκονται σε… εκπαίδευση για το πώς να σταματήσουν έναν ένοπλο σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα New Zealand Herald, οι δύο αστυνομικοί βρίσκονταν σε σεμινάριο επιμόρφωσης, την ώρα που σήμανε συναγερμός στο Κράιστσερτς.

«Εκπαιδεύονταν τη στιγμή που ήρθε η κλήση ότι κυκλοφορούσε ένας ένοπλος», δήλωσε ο επικεφαλής τους, Πιτ Στάιλς. «Είχαν μαζί τους τα περιπολικά, στα οποία υπήρχαν όπλα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο και άρχισαν να τριγυρίζουν στην πόλη, ακολουθώντας τη διαδρομή που πιθανόν να είχε ακολουθήσει», συμπλήρωσε, μιλώντας στη New Zealand Herald.

Οι εκτιμήσεις των δύο αστυνομικών, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαιώθηκαν. Έπειτα από λίγο εντόπισαν ένα αυτοκίνητο. Είδαν κάποιον που ταίριαζε στην περιγραφή του δράστη, ο οποίος πήγαινε από τη μία λωρίδα του δρόμου στην άλλη.

«Επιβεβαίωσαν ότι ήταν το σωστό αυτοκίνητο και έκαναν αναστροφή». Παρότι οι δύο αστυνομικοί έχουν πίσω τους δύο δεκαετίες εμπειρίας, αυτή η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη.

«Προσπαθούσαν να τον φτάσουν και συζητούσαν την τακτική που θα ακολουθούσαν. Θα τον κυνηγούσαν;», περιέγραψε ο Στάιλς, που εξήγησε ότι οι ένστολοι ανησυχούσαν ότι αν τους ξέφευγε πιθανόν να ξεσπούσε και σε άλλους αθώους πολίτες. Και βέβαια έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι μια καταδίωξη μπορεί να προκαλούσε ένα σοβαρό τροχαίο. «Αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος το ταχύτερο δυνατό και έπεσαν πάνω στο αυτοκίνητό του».

Μόλις το έκαναν αυτό, οι δύο αστυνομικοί βγήκαν και τράβηξαν τον μακελάρη από την πόρτα του συνοδηγού, κάτι που κατέγραψαν σε βίντεο διερχόμενοι οδηγοί. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί φώναζαν στους πολίτες να φύγουν, καθώς είχαν εντοπίσει «ύποπτα» αντικείμενα μέσα στο όχημα και φοβούνταν τα χειρότερα. Οταν κατάφεραν να συλλάβουν τον μακελάρη, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί, ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων.

«Δεν φοβήθηκαν. Εχουμε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν τύχη που είχαμε δύο αστυνομικούς με τόση εμπειρία εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής τους.

Η σύλληψη του δράστη