Τρεις ρωσικές εφημερίδες, οι Vedomosti, Izvestia και RBK, αναφέρονται στο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συνωμότησε με την Ρωσία, στις προεδρικές εκλογές του 2016. (διαβάστε εδώ)

Η εφημερίδα Vedomosti, στο κύριο της άρθρο, αναφέρεται στην επίδραση που είχαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον περίγυρο του για το αν συνωμότησαν με το Κρεμλίνο κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Russiagate τελείωσε, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, καθώς ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ δεν βρήκε αποδείξεις που να στοιχειοθετούν συνωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντος του με το Κρεμλίνο στην υπόθεση παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ούτε απόπειρες εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου να παρεμποδίσει την έρευνα.

Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι «αυτά είναι καλά νέα για τον Τραμπ, όχι όμως και για τη Ρωσία, επειδή το ίδιο το γεγονός της παρέμβασης εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θεωρείται πλέον σήμερα ότι έχει αποδειχθεί και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες αμερικανικές κυρώσεις».

Η εφημερίδα επικεντρώνει την προσοχή της στο κύριο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Μιούλερ, που λέει ότι παρόλα αυτά, η Ρωσία επιχείρησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Η έρευνα επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία ο Τραμπ επανειλημμένα επιχείρησε να διαψεύσει, αποδίδοντας τα στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να δικαιολογήσουν την ήττα που υπέστη η Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές» γράφει η Vedomosti προσθέτοντας ότι «αυτό θεωρείται πλέον ότι έχει αποδειχθεί».

Ο διεθνολόγος Βλαντίμιρ Φρολόφ επισημαίνει ότι όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σχετίζονται συγκεκριμένα με το γεγονός της παρέμβασης (στις προεδρικές εκλογές) και όχι με την εμπλοκή του προέδρου σ’ αυτήν.

Το Κρεμλίνο, δηλώνει ο Φρολόφ, επικεντρώνει την προσοχή του στην «παραδοχή ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε συνωμοσία», αλλά αυτό συνιστά απλώς μια προσπάθεια να περάσει στο παρασκήνιο τις κατηγορίες για κυβερνοκατασκοπεία και διοργάνωση επιθετικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνεπώς, δηλώνει ο Φρολόφ, η Ρωσία δεν είναι πλέον τοξική, επειδή δεν κατάφερε να κάνει πράκτορα της τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσιτσεφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Izvestia σε σχετικό της άρθρο, θεωρεί ότι μετά το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ, για την Ρωσία και τις ΗΠΑ ανοίγει ένα μικρό παράθυρο δυνατοτήτων.

Ο Κόσιτσεφ επισημαίνει ότι προβλήματα «συνωμοσίας» του Ντόναλντ Τραμπ με την Ρωσία δεν υπήρξαν ποτέ και πως το μέλλον των διμερών επαφών εξαρτάται τώρα από την Ουάσιγκτον και την πολιτική σοφία των Αμερικανών πολιτικών.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ρογκούλεφ, διευθυντή του Ιδρύματος Φράνκλιν Ρούζβελτ, που ασχολείται με μελέτες σχετικά με τις ΗΠΑ και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Πανεπιστήμιου (Λομονόσοφ) της Μόσχας, είναι αμφίβολο αν οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα αναθερμανθούν τώρα επειδή, όπως λέει, το ζήτημα δεν βρίσκεται στα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά στο γενικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Κατά την άποψη του, ακόμη και οι ρεπουμπλικάνοι θα είναι τώρα πιο δραστήριοι στην προσπάθεια τους να επιδείξουν «σκληρότητα απέναντι στη Ρωσία» ώστε να επιβεβαιώσουν πως «δεν έχουν καλές προθέσεις» έναντι της Μόσχας.

Είναι πολύ πιθανό τώρα, ο Τραμπ να δηλώσει εκ νέου ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις να εκμεταλλευτεί την επιτυχία, την οποία του επεφύλαξε το πόρισμα της έρευνας Μιούλερ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα RBK ο πρόεδρος του προεδρείου του Συμβουλίου εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι γενικά στις διμερείς σχέσεις δεν θα αλλάξει τίποτα καθώς, όπως λέει, «το ζήτημα δεν βρίσκεται στις συναντήσεις του προέδρου, αλλά στο ότι δεν υπάρχουν θέματα για συνομιλίες στην ημερήσια διάταξη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις