Νέα στοιχεία για την μοιραία πτήση της Ethiopian Airlines, που έρχονται στο φως, αποκαλύπτουν τα τελευταία λεπτά πριν από συντριβή του αεροσκάφους.

Αποσπάσματα ραδιοφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στο πιλοτήριο και τον πύργο ελέγχου στην Αντίς Αμπέμπα, που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal, καταδεικνύουν πως η μύτη του αεροσκάφους άρχισε να κάνει «βουτιά» σχεδόν αμέσως μετά από την απογείωση.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν το Boeing 737 Max είχε φτάσει σε υψόμετρο μόλις 137 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Με τρεμάμενη φωνή, ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου, ενώ ο βετεράνος πιλότος, ο οποίος είχε πάνω από 8.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, προσπαθούσε να επαναφέρει το αεροσκάφος.

Μόλις ένα λεπτό αργότερα, περίπου στις 8:40πμ, το αεροπλάνο άρχισε να «βουτά» προς το έδαφος.

«Πάνω, πάνω» φέρεται να είπε ο ένας από τους πιλότους τα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, απευθυνόμενος στον συνάδελφό του. Στη συνέχεια, ο ασύρματος νέκρωσε.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το αυτόματο σύστημα αποτροπής απώλειας ισορροπίας, το οποίο είχε εγκαταστήσει η Boeing στα μοντέλα Μax, ενεργοποιήθηκε ερήμην των χειριστών -κάτι που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατο 157 ανθρώπων.

Με τον ίδιο τρόπο εκτιμάται πως συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο και ίδιο μοντέλο της Boeing, της αεροπορικής εταιρίας Lion Air, ανοιχτά της Ινδονησίας. Το προκαταρκτικό πόρισμα έδειξε πως η μύτη του αεροπλάνου, με 187 επιβαίνοντες, άρχισε να κάνει βουτιά προς τα κάτω λίγο μετά την απογείωση.

Οι δύο αυτές αεροπορικές τραγωδίες οδήγησαν στην καθήλωση των 737 Max ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις