Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières — MSF) σταμάτησαν να δέχονται ασθενείς σε ένα κέντρο εντατικής ιατρικής φροντίδας στην Υεμένη μετά την απαγωγή ενός τραυματία ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός, δήλωσε σήμερα η οργάνωση, σε μια χώρα που ρημάζεται από πόλεμο και αποτελεί θέατρο μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πρωί της 2ας Απριλίου, μια ομάδα ένοπλων ανδρών απείλησε τους φρουρούς και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ-Σαντάκα του Άντεν, που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι MSF.

Οι ένοπλοι απήγαγαν στη συνέχεια έναν ασθενή ο οποίος είχε διακομιστεί την προηγουμένη προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, πρόσθεσε η ΜΚΟ. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός την ίδια ημέρα σε έναν δρόμο της συνοικίας Αλ-Μανσούρα.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό: είχαν προηγηθεί απειλές και συμβαίνει εν μέσω μιας κλιμάκωσης της βίας στο Άντεν, μια μεγάλη πόλη-λιμάνι στη νότια Υεμένη.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε την εισαγωγή ασθενών μέχρι νεωτέρας», δήλωσε η Καρολίν Σεκάν, διευθύντρια προγραμμάτων των MSF στην Υεμένη.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω της επιδείνωσης της ασφάλειας στο Άντεν και των συνεπειών της στις ιατρικές δραστηριότητές μας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό η ζωή του οποίου τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας των γεγονότων αυτών», πρόσθεσε.

Διοικητής της αστυνομίας του Άντεν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ένας άνδρας, ο οποίος ενεπλάκη αυτή την εβδομάδα σε μια αντιπαράθεση μεταξύ ένοπλων ομάδων, εισήχθη σε μια κλινική των MSF.

Ένοπλοι άνδρες τον βρήκαν, τον απήγαγαν και τον σκότωσαν, πρόσθεσε ο αξιωματικός αυτός.

Ομάδες των MSF εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ-Σαντάκα από το 2012. Η ανθρωπιστική οργάνωση εγχειρίζει συνολικά σε 12 νοσοκομεία και σε περισσότερα από 20 κέντρα ιατρικής φροντίδας σε 11 επαρχίες της Υεμένης.

Το Άντεν είναι η προσωρινή πρωτεύουσα της κυβέρνησης της Υεμένης αφότου οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν, το 2014, την πρωτεύουσα Σαναά, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη τον Μάρτιο του 2015 προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση να σταματήσει την προώθηση των Χούτι, μετά την πτώση μεγάλων περιοχών στα χέρια των ανταρτών.

Από τότε η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπων, σύμφωνα με μερικό απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο ΜΚΟ εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών είναι σαφώς πιο υψηλός, με μερικές από αυτές να κάνουν λόγο για πενταπλάσιο απολογισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Υεμένη μαίνεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα.