Brexit: Θα δώσουν παράταση οι Ευρωπαίοι, αλλά με αυστηρούς όρους

Brexit: Θα δώσουν παράταση οι Ευρωπαίοι, αλλά με αυστηρούς όρους

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο για να διευθετήσει το Brexit, αλλά η Βρετανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το πως σχεδιάζει να το κάνει, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, μια ημέρα προτού οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν αν θα καθυστερήσουν και πάλι την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.

"Είναι προς το συμφέρον των Ολλανδών να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο", είπε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στις συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

"Πραγματικά ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει μια λύση για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ελπίζουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το πως να αποφύγουμε αυτό το Brexit χωρίς συμφωνία".

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε σήμερα ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να παρουσιάσει έναν σαφή και αξιόπιστο τρόπο για έξοδο από το χάος για να δεχτεί το Παρίσι μια ακόμη παράταση.

"Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για τον λόγο που χρειάζεται η καθυστέρηση και για το πώς τελικά θα διευκολυνθεί μια συμφωνία", δήλωσε ο Λε Μερ στον τηλεοπτικό σταθμό Franceinfo.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποφευχθεί έξοδος χωρίς συμφωνία αν αποτύχουν οι προσπάθειες της Μέι ο ίδιος απάντησε: "Προτιμώ μια συμφωνία. Αλλά η Τερέζα Μέι θα πρέπει να μας εκθέσει τους λόγους που επιθυμεί την καθυστέρηση και αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι".

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η σημερινή δήλωση του γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Βρετανία εξακολουθεί να πρέπει να επιδείξει περισσότερη πρόοδο ως προς τo ποιο Brexit σχεδιάζει αν θέλει να λάβει παράταση. "Αναμένουμε, επιτέλους, σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα", προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι μια μεγαλύτερη παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από "πολύ σκληρά κριτήρια". Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πολύ "απογοητευτική κατάσταση", είπε προσθέτοντας ότι (το Λονδίνο) "θα πρέπει επιτέλους να επεξεργαστεί μελλοντικά σχέδια".

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι είπε ότι ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία είναι "πάντα μια πιθανότητα". Αλλά "εκτιμώ ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πάντα ανοιχτοί σε μια παράταση", πρόσθεσε.

Σε Βερολίνο και Παρίσι η Μέι

Η Τερέζα Μέι θα βρεθεί σήμερα στο Βερολίνο και στο Παρίσι μία ημέρα πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπου θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες αναβολή του Brexit για να αποφευχθεί μία αιφνίδια και βίαιη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τη ειρωνεία της υπόθεσης, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακοινώσει χθες το βράδυ ότι θα οργανώσει την ψηφοφορία των ευρωπαϊκών εκλογών στις 23 Μαΐου, τρία σχεδόν χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 που αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρχικά, η έξοδος είχε προγραμματισθεί για τις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια το διαζύγιο παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου. Αλλά αφού δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας εξόδου που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τερέζα Μέι αναγκάζεται να ζητήσει δεύτερη αναβολή του Brexit, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το αίτημά της, που θα εξετασθεί αύριο κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, θα πρέπει να γίνει δεκτό ομοφώνως από τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτόν, η βρετανίδα πρωθυπουργός, αναζητώντας στηρίγματα, θα συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στην συνέχεια με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Αν, για τον εκπρόσωπο της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, «υπάρχουν ικανοί λόγοι για συνομιλίες την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ των 27 αντιμετωπίζουν μία δύσκολη, φλέγουσα κατάσταση», η γαλλική προεδρία έκρινε «λίγο πρόωρο» το αίτημα αναβολής, εξηγώντας ότι περιμένεις ένα «αξιόπιστο σχέδιο» του Λονδίνου που να το δικαιολογεί.