Η Παναγία των Παρισίων έφτασε "15 με 30 λεπτά"από την ολοκληρωτική καταστροφή, αποκάλυψαν οι γαλλικές αρχές, κάτι που απέτρεψαν με τη γενναιότητατους οι πυροσβέστες.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και άντρες της εκκλησίας διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μεταφέρουν και να διασώσουν ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων που παραδόθηκε στις φλόγες.

Οι πυροσβέστες που ρίσκαραν τη ζωή τους, παραμένοντας μέσα στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα "υδάτινο τείχος"ανάμεσα στις φλόγες και τους δύο πύργους στη δυτική πρόσοψη, απέτρεψαν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Η Παναγία των Παρισίων σώθηκε, αλλά παραμένει ευάλωτη, δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ, υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος εξήρε τους πυροσβέστες για τις ενέργειές τους. "Έσωσαν το κτίριο, αλλά φτάσαμε 15-30 λεπτά από την καταστροφή", ανέφερε χαρακτηριστικά.Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: 750 εκατ. ευρώ οι δωρεές- Ποιοι άνοιξαν το πουγκί, πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Εν τω μεταξύ, οδήμαρχος του Παρισιού ευχαρίστησε μέσω Twitter γι’ αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιουργήθηκε για να σωθούν τα αναντικατάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του ακάνθινου στεφανιού που οι Καθολικοί πιστεύουν πως το φορούσε ο Ιησούς, πριν την σταύρωση.

Εκτός από τις ζημιές που έγιναν στον σκελετό του κτιρίου, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του ελέγχου στο εσωτερικό του, οι αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που χάθηκαν αλλά και τα μοναδικά έργα τέχνης που σώθηκαν από τις φλόγες.

Διαβάστε: Μακρόν: Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων

Με ιδιαίτερη χαρά, ειδικά συνεργεία εντόπισαν τονκόκορα που βρισκόταν στην κορυφή του εμβληματικού –σαν βέλος- κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων που κατέρρευσε με δραματικό τρόπο.

Το χάλκινο γλυπτό, που περιείχε λείψανα, χάθηκε κατά την κατάρρευση του κωδωνοστασίου του καθεδρικού ναού. Κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μέχρι να τον ανακαλύψει στα ερείπια κάποιος υπεργολάβος που ειδικεύεται στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων.

Ο κόκορας φαινόταν να έχει χαθεί για πάντα, ίσως και να έχει καταστραφεί ολοσχερώς το βράδυ της Δευτέρας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ναού. Όμως, το γλυπτό, που επόπτευε την πρωτεύουσα από ύψος 93μέτρων βρέθηκε την Τρίτη – έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι επισκευάσιμο. Η πληροφορία αναρτήθηκε στο Twitter από τον επικεφαλής της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH) Jacques Chanut, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Το βέλος του καθεδρικούείχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60.

"Απίστευτο! Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε στα ερείπια τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου της Nοτρ Νταμ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Jacques Chanut. Η ζωή συνεχίζεται, η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί.Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία,λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί ο θόλος, ένα μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. Όμως ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ εκτιμά ότι ο θόλος "θα αντέξει".

Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.

Στον θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων, που σώθηκε από ολική καταστροφή, συγκαταλέγονται, ακόμη, ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από την σταύρωση.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Τα 3 πράγματα που απαιτούνται για να ξαναγίνει όπως ήταν


Το ακάνθινο στεφάνι

Ο πιο πολύτιμος θησαυρός της Παναγίας των Παρισίων- κιένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού-είναι τοΑκάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών, το οποίο βρίσκεται στο βάθος του ναού και δεν είναι άμεσα ορατό στους επισκέπτες.Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Το Ακάνθινο Στεφάνι έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη.

Το ακάνθινο στεφάνι αγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’, ο οποίος ήθελε να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως θρησκευτικό κέντρο.

Μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.

Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και τη διάρκεια της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Οι αναπόφευκτες θεωρίες συνωμοσίας…


Το εντυπωσιακό βιτρό

Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί. Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

Τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης βιτρό παράθυρα είναι ένα εντυπωσιακό σημείο στη Παναγία των Παρισίων, που θλίβουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της.

Αρχικά, ήταν δώρο του Λουδοβίκου Θ’, δημιουργήθηκε το 1260 και είναι αφιερωμένο στη Καινή Διαθήκη.

Απομακρύνθηκε από την πρόσοψη κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Γάλλοι φοβήθηκαν ότι οι Γερμανοί θα βάλουν στόχο την Παναγία των Παρισίων και αποκαταστάθηκε το ‘60.

Τα ροζ βιτρό, που «αποτελούν ένα από τα σπουδαία αριστουργήματα του Χριστιανισμού», δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο έχουν καταστραφεί.

Sans trucage… #nophotoshop

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredamedeparis) στις


Το μεγάλο μουσικό όργανο

Η Παναγία των Παρισίων φιλοξενεί ένα από τα πιο διάσημα μουσικά όργανα στον κόσμο με 8.000 σωλήνες.

Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό.Το πρώτο όργανο του του καθεδρικού ναού εγκαταστάθηκε το 1403 από τον Friedrich Schambantz και αντικαταστάθηκε 300 χρόνια αργότερα από το 1738 από τον François Thierry.

Η τελευταία αποκατάσταση έγινε τη δεκαετία του 1900 και πλέον φέρει περισσότερους από 8000 σωλήνες.

Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με έναν από τους τρεις οργανίστες του καθεδρικού, τον Φιλίπ Λεφέβρ, ο οποίος εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στη Νοτρ Νταμ.

Vue sur la Pietà depuis le ventre de l’orgue

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredamedeparis) στις


Κειμήλια και αγάλματα

Πολλά από τα θρησκευτικά κειμήλια φυλάσσονται σε ένα μικρό θησαυροφυλάκιο για το οποίο οι επισκέπτες πληρώνουν 4 ευρώ για να το δουν.

Στο ιερό υπάρχει ένα άγαλμα της Παναγίας και του Χριστού, μία από τις 37 αναπαραστάσεις της Παναγίας στον καθεδρικό ναό, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλιάτης το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1712-1728, κατά παραγγελία του Λουβοδίκου ΙΔ΄, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του.

Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Τα αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο που κατασκευαζόταν το βέλος από τον Βιολέ-λε-Ντικ.

Très belle Fête de l’Assomption

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredamedeparis) στις


Έργα ζωγραφικής

Στον δυτικό τοίχο του παρεκκλησίου Saint-Guillaume κρέμεται ένα από τα ωραιότερα έργα στον καθεδρικό ναό, ένα αριστούργημα του 18ου αιώνα, «Visitation» από τον John Jouvenet.

Οι «Mays» της Παναγίας των Παρισίων είναι έργα Τέχνης που δημιουργήθηκαν από το 1630 έως το 1707 και ολοκληρώθηκαν προς τιμήν της Παναγίας.Σώθηκαν και όλα τα έργα τέχνης, μοναδικοί θησαυροί του καθεδρικού, όπως η Επίσκεψη, ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716).

Ambiance matinale Morning ambiance

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredamedeparis) στις

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις