Ανοικοδόμηση, αναστύλωση, αποκατάσταση, όλες οι ενέργειες συγκλίνουν προς ένα και μοναδικό σκοπό: να ξαναδοθεί η παλιά λαμπρότητα στο παραμορφωμένο από τη φωτιά, πρόσωπο της Παναγίας των Παρισίων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ακύρωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις και προεκλογικές εκστρατείες, είναι η ώρα των συσκέψεων για το συντονισμό των δράσεων. Ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε νωρίς το πρωί γύρω του τους υπουργούς του, ενώ ο πρόεδρος κήρυξε στις 12:00 όπως είχε υποσχεθεί τη διαδικασία εγγραφών για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν δεκαετίες…

Ήδη οι πρώτες υποσχέσεις είναι ενθαρρυντικές, οι πλούσιοι βάζουν για τα καλά το χέρι στη τσέπη. Πολύ πλούσιοι όπως οι οικογένειες Αρνώ (Λουί Βιτόν) και η οικογένεια Πινό προσφέρουν συνολικά 300 εκατομμύρια, ο Δήμος Παρισίων 50 εκατομμύρια, αλλά και οι χιλιάδες απλοί πολίτες που νωρίς το πρωί της Τρίτης πήγαν να αποθέσουν ένα μικρό λουλούδι στο γεμάτο με αποκαΐδια αυλόγυρο, θα συμμετέχουν και αυτοί με το χέρι στη καρδιά.

Ήδη το Ίδρυμα για την Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς συγκέντρωσε από την Δευτέρα πάνω από ένα εκατομμύριο σε μικροεισφορές.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Tεράστια καταστροφή, παγκόσμια θλίψη- Εισαγγελέας: Ατύχημα η φωτιά


Αυστηροί κανόνες για την ανοικοδόμηση

Τη δική του συνεισφορά πρότεινε και ο σύλλογος δασοκαλλιεργητών για την εξεύρεση των χιλιάδων δρύινων κορμών μεγάλης ηλικίας που θα πρέπει να βρεθούν για να ξαναφτιαχτεί ο δρύινος σκελετός για την υποστύλωση της νέας οροφής.

Ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η αναστύλωση της Παναγίας των Παρισίων θα πρέπει να γίνει βάσει αυστηρών κανόνων.

Διαβάστε: Καλά νέα από την Παναγία των Παρισίων: Η δομή του ναού «αντέχει»!

Πυροσβέστες και 40 εμπειρογνώμονες του τμήματος ερευνών της αστυνομίας, ξεκίνησαν την έρευνα για να καταλάβουν τα αίτια της πυρκαγιάς και εάν πράγματι πρόκειται για ατύχημα λόγω των εργασιών γύρω από το καμπαναριό που έπεσε πρώτο.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Ανθρώπινη αλυσίδα διέσωσε ιστορικούς θησαυρούς του Ναού

Δεν άργησαν και τα πρώτα αρνητικά σχόλια για τις συνθήκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης μνημείων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το άλλο λαμπρό μνημείο των Παρισίων που είναι η αρχαιοελληνικού ρυθμού εκκλησία της Μαντλέν (Madeleine).

Η τεράστια τρύπα που χάσκει στην οροφή της, η απουσία του εκπληκτικού της καμπαναριού που σημάδευε τα ουράνια και οι στάχτες και τα αποκαΐδια τριγύρω της μαρτυρούν την τραγωδία.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις