Παναγία των Παρισίων: Τα 3 πράγματα που απαιτούνται για να ξαναγίνει όπως ήταν

Παναγία των Παρισίων: Τα 3 πράγματα που απαιτούνται για να ξαναγίνει όπως ήταν

Η Παναγία των Παρισίων, η Notre Dame, η καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας "πληγώθηκε" από τη φωτιά της Δευτέρας (15.04.2019) αλλά -ευτυχώς- όχι ανεπανόρθωτα.

Για να θαυμάσει ξανά όλος ο κόσμος το μεγαλείο του καθεδρικού ναού- που "έστεψε" βασιλείς και αυτοκράτορες, που άντεξε σε καταστροφές και πολέμους και όπου έγινε η κηδεία του Σαρλ ντε Γκολ- για να ξανασταθεί στα πόδια της η Παναγία των Παρισίων θα χρειαστούν χρόνια, ίσως δεκαετίες. Θα απαιτηθούν χιλιάδες κυβικά ξυλείας και πολλή υπομονή.

Κυρίως θα χρειαστούν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Όμως η Παναγία των Παρισίων, έχει φανατικούς θαυμαστές. Λάτρεις του μεγαλείου και της ιστορίας της. Αυτοί είναι που ήδη δηλώνουν πως θα συνεισφέρουν οικονομικά στα έργα αποκατάστασης.

Το Nooz.gr κωδικοποιεί τα 3 πράγματα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση του συμβόλου όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Στόχος η πλήρης αποκατάσταση


1. Τεχνίτες και υλικά

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Notre Dame, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως "δάσος".

"Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους", δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Ανθρώπινη αλυσίδα διέσωσε ιστορικούς θησαυρούς του Ναού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να στείλει Ρώσους ειδικούς για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. "Πρότεινα την αποστολή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων στη Γαλλία ,που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση της παγκόσμιας κληρονομιάς", δήλωσε ο Πούτιν . " Η Παναγιά των Παρισίων είναι ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό σύμβολο για την Ευρώπη και τον κόσμο, υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος σε επιστολή του προς τον γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν .

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προσέφερε επίσης τη στήριξη στον Γάλλο ομόλογό του. Ως χειρονομία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Πολωνία θα μπορούσε να αποστείλει εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση της καταστροφής" τόνισε.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. "Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων", δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ο γενικός βικάριος της Notre Dame είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εικόνα στο εσωτερικό του ναού θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ.

Συγκίνηση προκαλεί μεγάλο όργανο του ναού "δεν κάηκε" από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Notre Dame.

Διαβάστε: Καλά νέα από την Παναγία των Παρισίων: Η δομή του ναού «αντέχει»!


2. Υπομονή  

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται για τη χρονική διάρκεια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, διαβεβαίωσε ότι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Διαβάστε: Μακρόν: Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Στεφάν Μπερν, ο οποίος είναι γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, θα χρειαστούν "το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια", ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Με την άποψη πως θα χρειαστούν έως και 10 χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, δεν συμφωνεί, πάντως, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. «Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», είπε. Και πρότεινε ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο. «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα για τους επισκέπτες. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν δεκαετίες...


3. Τα χρήματα 

Το κόστος θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό.

"Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: 750 εκατ. ευρώ οι δωρεές- Ποιοι άνοιξαν το πουγκί, πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Από την πρώτη στιγμή, αργά το βράδυ της Δευτέρας (15.04.2019) και αφού είχε πια γίνει σαφές ότι ο μεγάλος κίνδυνος είχε περάσει, με τη φωνή να "σπάει" από τη συγκίνηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει βοήθεια απ’ όλους για να αναγεννηθεί η Παναγία των Παρισίων.

Έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. "Η πυρκαγιά υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πόσα μπορούμε να χάσουμε", είπε ο Τουσκ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο . "Πρόκειται για κάτι περισσότερο από υλική βοήθεια, καθώς η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων δείχνει ότι μας συνδέει κάτι πιο σημαντικό και βαθύτερο από τις συνθήκες".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε οι ευρωβουλευτές να δώσουν από έναν μισθό για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγερ ζήτησε από τον γερμανικό λαό να στηρίξει την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. "Δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο οικοδόμημα , είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ορόσημο, ένα ορόσημο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας". Η Γαλλία δεν θα μείνει μόνη της αυτήν την ώρα".

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι το Βερολίνο θα συμβάλει στις προσπάθειες αποκατάστασης της καταστροφής. "Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει , δείχνοντας τη στενή της φιλία.Είμαστε ενωμένοι στο πένθος .Η Παναγία των Παρισίων είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και σύμβολο της Ευρώπης".

Μια διεθνής διάσκεψη δωρητών πρέπει τώρα να συγκεντρώσει χρήματα για την αποκατάσταση του ναού. Η δήμαρχος της Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε αυτή την πρόταση μέσω του Twitter. Θέλει να διοργανώσει διάσκεψη δωρητών στο δημαρχείο του Παρισιού , προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού.

Η δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Μακρόν για βοήθεια ήταν δυο από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH και ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering (και σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ). Ο πρώτος ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 200 εκατ. και ο δεύτερος 100 εκατ. ευρώ.

Η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια, θα… ανταποδώσει τη βοήθεια. Ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσέφερε επίσης βοήθεια.

Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: "Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση".

Ο βασιλιάς Αμόν Ν΄Ντουφού Ε’, του Κρενζαμπό, της πρωτεύουσας του βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού θα κάνει μια δωρεά για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, όπου το 1687 βαπτίστηκε ο Λουδοβίκος Ανιαμπά, ένας πρίγκιπας του βασιλείου.

Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.