Παναγία των Παρισίων: Το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος εξετάζουν οι ειδικοί

Παναγία των Παρισίων: Το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος εξετάζουν οι ειδικοί

Μετά το ισχυρό σοκ που προκάλεσαν η πυρκαγιά της Δευτέρας και οι σοβαρές ζημιές που υπέστη η Παναγία των Παρισίων, οι εμπειρογνώμονες έχουν ρίξει όλο το βάρος στον εντοπισμό της αρχικής εστίας της φωτιάς αλλά και στα αίτια εκδήλωσής της. 

Με την πίεση για να δοθούν απαντήσεις να είναι μεγάλη, ο πρώτος εξονυχιστικός έλεγχος των δεδομένων έδειξε ότι η πυρκαγιά ήρθε ως ατύχημα και δεν οφείλεται σε εμπρησμό. Επιπλέον, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από σπινθήρα κατά τη διάρκεια των εργασιών συγκόλληση και το ενδεχόμενο που εξετάζεται τώρα είναι να οφείλεται σε πιθανό βραχυκύκλωμα σε κάποιο από τα τρία ασανσέρ που τοποθετήθηκαν προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργάτες.


Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Απείχε μόλις 15-30 λεπτά από ολοκληρωτική καταστροφή- Οι θησαυροί που σώθηκαν


Οι αστυνομικές Αρχές συλλέγουν, εξάλλου, φωτογραφικό υλικό και βίντεο από κάμερες κοντινών καταστημάτων ώστε να διαπιστώσουν τα ακριβή μέρη όπου ξεκίνησαν οι πρώτες εστίες. 

Όπως ήταν ή με καινούρια στοιχεία;

Ένα από τα πολλά θέματα συζήτησης που προέκυψαν εξαιτίας της πυρκαγιάς αφορά στην εικόνα που θα πρέπει να έχει η νέα Παναγία των Παρισίων, το αν δηλαδή θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της ή θα ήταν προτιμότερο να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλλίτερη θωράκισή της από καταστροφές. Και πάνω σε αυτό το σημείο καταγράφονται οι πρώτες διαμάχες.

Ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο για παράδειγμα, σε σχόλιά του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής των ξύλινων αντηρίδων της στέγης, το γνωστό «forêt δάσος», λόγω του πλήθους των δρύινων μαδεριών σε περίπλοκες συνθέσεις τριαρθωτών τόξων που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το βάρος της.


Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Πενήντα ντετέκτιβ κάνουν πολύπλοκη έρευνα για την πυρκαγιά


Από την πλευρά του, ο επίσης διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Μασιμιλιάνο Φούκσας, που διατηρεί και γραφείο στο Παρίσι, τάσσεται υπέρ μίας μέσης οδού: «Θεωρώ πως θα πρέπει να σκεφθούμε μία μέση λύση με τα σημεία εκείνα που έχουν χαθεί στη φωτιά, κι ευελπιστώ πως θα είναι λιγότερα από εκείνα που είδαμε στις εικόνες και τα οποία θα μπορούν να αναστυλωθούν. Πιστεύω στη μέση οδό ανάμεσα στο ακραία σύγχρονο και στην αναστύλωση των παλαιών στοιχείων».

Ερωτηθείς εάν θα έβλεπε στη στέγη της Παναγίας έναν κρυστάλλινο θόλο σαν «τον Φάρο», που σχεδίασε ο ίδιος για ένα παλαιό μέγαρο της Ρώμης, ο Φούκσας απάντησε: «δεν βλέπω τόσο έναν Φάρο, αλλά η πρώτη ιδέα που μου ήλθε στο μυαλό ήταν αυτή ενός πανύψηλου πύργου φτιαγμένο από κρύσταλλο Μπακαρά, που είναι γαλλικό, και θα φωτίζεται τη νύχτα και θα γεμίζει φως».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να του ανατεθεί η αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ δήλωσε: «δεν διεκδικώ την υποψηφιότητα και δεν έχω έτοιμο κάποιο σχέδιο, γιατί επαναλαμβάνω τούτη τη στιγμή προέχει να αγκαλιάσουμε αυτό το διεθνές σύμβολο που χάθηκε στις φλόγες.


 Διαβάστε: Παναγία των Παρισίων: Οι αναπόφευκτες θεωρίες συνωμοσίας...


Όμως γνωρίζω ένα πράγμα: θα ήθελα τούτη τη φορά να σκεφθούμε ένα έργο όπως εκείνα του Μεσαίωνα, ένα συλλογικό έργο. Η πλειονότητα των Καθεδρικών κτίσθηκαν από πλήθος μαστόρων, όλοι τους ισάξιοι, από τους λαξευτές της πέτρας, τους μαρμαρογλύφους έως τους αρχιτέκτονες».