Δύο αδελφές από τη Σαουδική Αραβία προσέφυγαν στο Twitter ζητώντας διεθνή βοήθεια και ένα ασφαλές καταφύγιο, λέγοντας ότι η ζωή τους θα κινδυνεύσει εάν επιστρέψουν στο συντηρητικό βασίλειο.

Οι δύο νεαρές είπαν ότι έφθασαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας και ότι χρειάζονται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να βρουν μια νέα χώρα που θα μπορούν να χαρακτηρίζουν πατρίδα τους.

«Κινδυνεύουμε. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να ακουστεί η φωνή μας. Θέλουμε προστασία. Θέλουμε μια χώρα…που θα μας καλωσορίσει και θα προστατεύει τα δικαιώματά μας. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», έγραψαν οι δύο κοπέλες σε κοινό λογαριασμό τους στο Twitter με το όνομα GeorgiaSisters.

Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση που στρέφει την προσοχή στους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες της Σαουδικής Αραβίας, που αναγκάζουν τις γυναίκες να χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα «κηδεμόνα» εάν θέλουν να εργαστούν, να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να παγιδεύσει γυναίκες και κορίτσια φυλακίζοντάς τες σε βίαιες οικογένειες, και οι δύο αδελφές δεν είναι οι πρώτες Σαουδαράβισσες που ζητούν επειγόντως καταφύγιο έξω από την πατρίδα τους.

Οι αδελφές, που παρουσιάζονται ως Μάχα αλ-Σουμπάϊε, 28 ετώνκαι Γουάφα αλ-Σουμπάϊε, 25 ετών, ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα διαβατήριά τους στο διαδίκτυο, δήλωσαν ότι ζητούν την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Αρχικά είπαν ότι βρέθηκαν αποκλεισμένες στη Γεωργία αφού η σαουδαραβική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ των διαβατηρίων τους και ότι μέλη της οικογένειάς τους τις αναζήτησαν, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν αυτή την εκδοχή των γεγονότων. «Είμαστε μπερδεμένες» έγραψαν.

«Είμαστε τρομοκρατημένες όσο ποτέ πριν. Κλαίμε όλη την ώρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά. Δεν νιώθουμε ασφαλείς», ανέφεραν σε ένα tweet που στη συνέχεια ακυρώθηκε.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε ότι οι αδελφές δεν έχουν ζητήσει άσυλο ούτε βοήθεια. Η Νίνο Κατζάια, εκπρόσωπος της UNHRC στη Γεωργία, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να συζητήσει μεμονωμένες υποθέσεις λόγω εμπιστευτικότητας. Η σαουδαραβική πρεσβεία στο Τμπιλίσι δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Νωρίτερα φέτος, μια νεαρή Σαουδαράβισσα, που είχε κρυφτεί σε ξενοδοχείο σε αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης για να ξεφύγει από την οικογένειά της, εξασφάλισε άσυλο στον Καναδά. Το 2017, μια Σαουδαράβισσα που είχε ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία λέγοντας ότι φοβόταν βίαιη αντίδραση από τους συγγενείς της, συνελήφθη στις Φιλιππίνες και επέστρεψε στο Ριάντ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις