Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν Κουβανοί αντιφρονούντες την ανακοίνωση για επέκταση μέτρων αποκλεισμού της χώρας, που ανακοίνωσαν νωρίτερα εντός τις εβδομάδος οι ΗΠΑ.

«Προς την ορθή κατεύθυνση» βλέπει να κινούνται τα αμερικανικά μέτρα ο Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, πρώην πολιτικός κρατούμενος και επικεφαλής της Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας (UNPACU). Ωστόσο, κατά τον ίδιο θα πρέπει να συνοδεύονται και από άλλα μέτρα «που θα βοηθούν τον λαό και τους Κουβανούς δημοκράτες στην κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε», όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τον Φερέρ, η Κούβα «θα πρέπει να τιμωρηθεί και όχι μόνον από τις ΗΠΑ», αλλά και από την ΕΕ.

Όμως τα όποια μέτρα, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συνοδεύονται «από άλλα μέτρα που στόχο θα έχουν να ανακουφίσουν την κρίση, τη δεινοπάθεια, τις ελλείψεις, που μαστίζουν τον κουβανικό λαό».

Απεναντίας, ο επικεφαλής της μετριοπαθούς οργάνωσης αντιφρονούντων «Προοδευτικό Τόξο» (Arco Progresivo) Μανουέλ Κουέστα Μορούα εκτιμά πως η εφαρμογή του Κεφαλαίου ΙΙΙ του νόμου Χελμς-Μπέρτον από τις 2 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, «αποτελεί ένα πολιτικό σφάλμα» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και «τα αποτελέσματά του ενδέχεται να παραλύσουν» την πορεία προς το άνοιγμα και τον εκδημοκρατισμό της νησιωτικής χώρας.

«Το Προοδευτικό Τόξο θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του στην επαναφορά μεθόδων που έχουν αποτύχει», πρόσθεσε ο Μορούα σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.Κατά τη γνώμη του, η ενίσχυση των αμερικανικών μέτρων αποκλεισμού «πλήττει περισσότερο εκείνους που στόχευε να ωφελήσει: τον κουβανικό λαό, άμεσα και έμμεσα».

Η απόφαση της Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο ίδιος, «αποτελεί ευλογία για τους σκληροπυρηνικούς τομείς της κουβανικής κυβέρνησης. Τους επιτρέπει να επαναλάβουν την διεστραμμένη εθνικιστική ρητορεία τους, προκειμένου να κατατρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τους πόθους του λαού για αλλαγή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις