Κύπρος: Εντατικές έρευνες στο φρεάτιο της φρίκης

Κύπρος: Εντατικές έρευνες στο φρεάτιο της φρίκης

Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες στο μεταλλείο Μιτσερού και ειδικά στο φρεάτιο της φρίκης, αλλά και στο Ξυλιάτο με σκοπό να ξεκαθαριστούν τα σκοτεινά μυστικά που άρχισαν να εμφανίζονται μετά τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Mary Rose από τις Φιλιππίνες την Κυριακή 14 Απριλίου.

Παρόντα στο μεταλλείο Μιτσερού είναι μέλη της ΕΜΑΚ, ενώ στις έρευνες στη λίμνη του Ξυλιάτου συμμετείχαν και μέλη των ΟΥΚ μαζί με τα μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.
 
Στο Μιτσερό βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ενώ με κάμερα ρομπότ θα αναζητηθούν απαντήσεις μέσα στο φρεάτιο.
 
Ταυτόχρονα, εξειδικευμένοι δύτες με ειδικό εξοπλισμό και φουσκωτές βάρκες της ΕΜΑΚ, προσπάθησαν να βρουν το πτώμα της 6χρονης Sierra στο Ξυλιάτο, που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του 35χρονου υπόπτου, βρίσκεται μέσα στη λίμνη. Ρομποτική κάμερα, πάνω σε λέμβους της ΕΜΑΚ, συνέλεξε πληροφορίες από τον βυθό της λίμνης, ενώ η πρώτη έρευνα δεν κατέδειξε οτιδήποτε.
 
Νωρίς το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν για σήμερα δίχως θετική κατάληξη οι έρευνες στη λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου.


 
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρακτικές δυσκολίες καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό σορού στη συγκεκριμένη λίμνη. Οι αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο των δυτών είναι η σχεδόν μηδενική ορατότητα, αλλά και η μορφολογία του βυθού, καθώς παρατηρούνται απότομες κλίσεις.

Στο Μιτσερό, όπου συνεχίζονται οι έρευνες με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, μετέβη το πρωί και ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη και στο Ξυλιάτο.
 
Στο σημείο των ερευνών μετέβη και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, για επιτόπια ενημέρωση από τους αρμοδίους, ενώ νωρίτερα προέβη και σε δηλώσεις από το Αρχηγείο Αστυνομίας. Στη λίμνη Ξυλιάτου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της αυτοψίας στη σκηνή. Κατόπιν, μετέβη στο μεταλλείο του Μιτσερού για ενημέρωση επί των ερευνών στο φρεάτιο.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε σε πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα έγκλημα, συστήνοντας κατανόηση για το έργο της Αστυνομίας. Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν οι ευθύνες μετά τη διερεύνηση των εγκλημάτων που συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία.


Τράγκολας: Θα συνεχιστούν οι έρευνες «όσο καιρό κι αν χρειαστεί»
 
Σε δηλώσεις του από το  μεταλλείο του Μιτσερού, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας εξήγησε ότι ενημέρωσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την πορεία των ερευνών, τόσο στο φρεάτιο της φρίκης όσο και στο Ξυλιάτο.
 
Επεξηγήθηκε ο βαθμός δυσκολίας, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τράγκολας, η έρευνα «πρέπει να γίνει με πάσα ασφάλεια, καθώς έχουμε έννοια του προσωπικού».
 
Στάθηκε στη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, σημειώνοντας ότι το ρομπότ-κάμερα, που βρίσκεται στη λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου, θα μεταφερθεί κατόπιν στο Μιτσερό.
 
«Υπάρχουν άλλα σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε. Για την πορεία που θα πάρουν οι έρευνες, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές πόρισμα και για τις δύο περιοχές» είπε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στο σημείο.
 
Εξήγησε ότι μέσα στο φρεάτιο υπάρχουν εμπόδια, τα οποία οι δυνάμεις προσπαθούν να ξεπεράσουν. «Μετά το ρομπότ θα ακολουθήσουν κι άλλοι τρόποι» είπε.
 
Ερωτηθείς για το πόσο θα συνεχιστούν οι έρευνες απάντησε σαφώς «όσο καιρό κι αν χρειαστεί», εξήγησε. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια» τόνισε, «για εξέταση του ενδεχομένου να υπάρχουν κι άλλα άτομα στο φρεάτιο».

Σημειώνεται πως δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση του δεύτερου πτώματος που έχει ανευρεθεί στο φρεάτιο στο Μιτσερό. Η νεκροτομή επί της σορού ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 
 
Όπως προκύπτει από τις έρευνες, φαίνεται πως υπάρχει τεκμήριο που συνδέει τον 35χρονο ύποπτο και με το δεύτερο πτώμα. Ωστόσο, περισσότερο φως θα ρίξει η εξέταση DNA.

Πηγή: philenews.com

Φωτό: ΚΥΠΕ