Ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ υπερασπίσθηκε στην Γερουσία τον χειρισμό του πορίσματος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερστην έρευνα για την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016, παρά τις επικρίσεις του ιδίου του Μιούλερ και το επαναλαμβανόμενο αίτημα της αντιπολίτευσης για την παραίτησή του.

Ο υπουργός, τον οποίο η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών κατηγορεί για εύνοια απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την απόφασή του να μην προχωρήσει σε δίωξη του προέδρου για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διεξαγωγής αυτής της έρευνας.

Ο Μπιλ Μπαρ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας για πρώτη φορά από την δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος του Ρόμπερτ Μιούλερ, το οποίο απήλλαξε τον Τραμπ από τις υποψίες για συνέργεια με την Μόσχα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο ειδικός ανακριτής όμως παρέθεσε λεπτομερώς στο πόρισμα των 400 σελίδων σειρά πιέσεων που ασκήθηκαν προς την έρευνα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αρχής γενομένης από την απόπειρα αποπομπής του Ρόμπερτ Μάλερ, χωρίς να λάβει θέση ως προς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο Μπιλ Μπαρ δήλωσεότι θα ήταν «άδικη και ανεύθυνη» η δημοσίευση του πορίσματος χωρίς συμπεράσματα επί του ζητήματος αυτού και επέμεινε ότι το πόρισμα «δεν περιείχε ικανές αποδείξεις» για να ακολουθήσει δίωξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέκαμψε τις ερωτήσεις των γερουσιαστών σχετικά με επιστολή που τού απηύθυνε ο Ρόμπερτ Μιούλερ, «ανήσυχος» για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η περίληψη των συμπερασμάτων του από τον Μπιλ Μπαρ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε την διαβεβαίωση ότι ο ειδικός ανακριτής, με τον οποίο συνομίλησε μετά την λήψη της επιστολής, δεν διαμαρτυρήθηκε για μία «ανακριβή» παρουσίαση των γεγονότων, αλλά για την παράθεσή τους εκτός του πλαισίου τους.

Διαβάστε: "Φωτιές" στις ΗΠΑ: "Βγάζει λάδι" τον Τραμπ η έκθεση Μιούλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές
Διαβάστε: Τραμπ: Κατασκευασμένες μαρτυρίες "λυσσασμένων" Δημοκρατικών στην έκθεση Μιούλερ


Απογοήτευση

Έπειτα από 22 μήνες εντατικής έρευνας, ο Ρόμπερτ Μιούλερ υπέβαλε στις 22 Μαρτίου το 400σέλιδο πόρισμά του στον Μπιλ Μπαρ, ο οποίος έστειλε, δύο ημέρες αργότερα, μία δική του, επεξεργασμένη, περίληψη του πορίσματος στο Κογκρέσο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τότε θριαμβευτικά ότι είναι «απολύτως απαλλαγμένος» από υποψίες για «συνέργεια (με την Μόσχα) και για παρεμπόδιση (της δικαιοσύνης)».

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, με επιστολή του προς τον Μπιλ Μπαρ στις 27 Απριλίου, για το ότι η παρουσίαση που ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεν απηχεί «το πλαίσιο, τη φύση και την ουσία» των ερευνών του.

«Υπάρχει τώρα μία σύγχυση της κοινής γνώμης σχετικά με τα κριτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας. Αυτό απειλεί έναν από τους κεντρικούς στόχους για τους οποίους ο υπουργός όρισε ειδικό ανακριτή: την διασφάλιση της απόλυτης εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς τα αποτελέσματα της έρευνας», έγραψε ο Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η αποκάλυψητης ύπαρξης της επιστολής αυτής προκάλεσε νέες επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και πολλοί Δημοκρατικοί τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

«Ο Μπιλ Μπαρ οφείλει να παραιτηθεί. Εξαπάτησε τον αμερικανικό λαό με μία ανακριβή περίληψη του πορίσματος Μάλερ. Πώς να του έχουμε εμπιστοσύνη ως αδέκαστου διαιτητή;», έγραψε στο Twitter ο Ανταμ Σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε: Έκθεση Μιούλερ: "Ο πρόεδρος μας κρατάει από το λαιμό"- Πως λειτουργεί ο Λευκός Οίκος του Τραμπ
Διαβάστε: ΗΠΑ: Το πλήρες κείμενο της έκθεσης Μιούλερ ζητά επιτροπή της Βουλής

Διαβάστε: Απασφάλισε ο Τραμπ με προσβολές και ειρωνείες κατά Μιούλερ


«Το μωρό μου»

Επαινώντας το έργο του ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, τον οποίο αποκάλεσε επανειλημμένως «Μπομπ», δήλωσε «έκπληκτος» από τη απόφασή του να μην συντάξει συμπεράσματα για το θέμα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον Τραμπ και για το ότι ο ίδιος «δεν κατανόησε την συλλογιστική του» για το θέμα.

Υπερασπίσθηκε επίσης την εξουσία του ως υπουργού στην λήψη αποφάσεων. Από την στιγμή κατάθεσής του, το πόρισμα έγινε το «δικό μου μωρό», είπε.

«Ο Μπαρ είναι όνειδος…όφειλε να παραιτηθεί», έγραψε στο Twitter η υποψήφια το χρίσμα των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν. «Και με βάση τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα Μιούλερ, το Κονγκρέσο θα έπρεπε να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου».

Όπως κι΄εκείνη, πολλοί Δημοκρατικοί θέλουν την έναρξη μίας διαδικασίας καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία κινδυνεύει να ναυαγήσει λόγω της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία και να αποσπάσει την προσοχή από άλλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις