Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τη Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν θέλει να έχει λόγο στο θέμα της ενέργειας η Τουρκοκυπριακή πλευρά. «Η εναλλακτική που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να καθίσουν και να παρακολουθούν, υποστήριξε και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, o Ακιντζί είπε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια το έλεγε ότι «θα φτάναμε σε τέτοιες μέρες», προσθέτοντας πως στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Μάιο του 2015 έθεσε το θέμα του φυσικού αερίου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως εκείνη τη μέρα είπε στον Νίκο Αναστασιάδη: «ή να το αναβάλετε για κάποιο διάστημα ή να κινηθούμε από κοινού» και εκείνος του απάντησε ότι «δεν θα προχωρήσουμε αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον και θα επικεντρωθούμε στο Κυπριακό, γι αυτό και το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο».

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, αυτό συνεχίστηκε με αυτό τον τρόπο για δύο χρόνια και εκείνο το διάστημα υπήρξε κάποια πρόοδος. Ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα, ανέφερε, αυτά που ειπώθηκαν (από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) ξεχάστηκαν, έγιναν διαγωνισμοί και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για γεωτρήσεις.

«Κάθε φορά που θέταμε το θέμα παίρναμε την απάντηση ότι «αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων, αλλά της Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλαδή εκείνης της Δημοκρατίας την οποία διοικούν μόνοι τους αλλά στην οποία έχουμε κι εμείς δικαιώματα από το παρελθόν. Μας έλεγαν ακόμη πως «όταν φτάσει η ώρα που θα λυθεί το ζήτημα τότε θα σας δώσουμε το μερίδιό σας». Εμείς τους προειδοποιούσαμε «σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή βρισκόμαστε ως δύο κοινότητες μαζί και θα συνεχίσουμε να είμαστε, η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη της περιοχής, δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί η Τουρκία μακριά από αυτή την εξίσωση ενέργειας. Εάν εσείς συνεχίσετε σε αυτό τον δρόμο τότε είναι σαν να μας λέτε «έχετε κι εσείς Μεσόγειο και κάντε κι εσείς το ίδιο». Άλλη εναλλακτική δεν μας αφήνετε. Εάν εσείς κάνετε σεισμικές έρευνες θα κάνουμε κι εμείς, εάν κάνετε γεωτρήσεις θα κάνουμε κι εμείς”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πηγή: politis.com.cy

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις