Μεσούσης της κρίσης και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προκαλεί για μία ακόμη φορά, θέτοντας ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους τούρκους να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, μετά την πρόκληση της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, για τα δικαιώματα των νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίαςρίχνει κι άλλο "λάδι στη φωτιά", εμπλέκοντας και το ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά το ανατολικό Αιγαίο, κάνοντας αναφορά στις διεθνείς συνθήκες.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντά στις τοποθετήσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Διαβάστε: ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Σταματήστε τις παράνομες γεωτρήσεις
Διαβάστε: Κατρούγκαλος: Η Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφέρει ότι αρκετές συνθήκες, ανάμεσά τους της Λωζάνης(1923) και των Παρισίων(1944), δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα και προβλέπουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει αναφορά και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο κατά της λαθρομετανάστευσης, αυτό συμβαίνει, λέει η ανακοίνωση, με την ανοχή της Άγκυρας.

Η Τουρκία έχει ανεχτεί να προσεγγίζουν στα νησιά τα πλοία του ΝΑΤΟ και οι Έλληνες υπουργοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανοχή αυτή της Τουρκίας, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και παράλληλα απευθύνει «προειδοποίηση»: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε μιλήσει πριν από περίπου 20 ημέρες για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Στην ανακοίνωση, υπάρχουν ξεκάθαρες αιχμέςκαι για το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε: Προκαλεί ο Ακιντζί για την κυπριακή ΑΟΖ: Δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε, θα κάνουμε γεωτρήσεις
Διαβάστε: ΕΕ: Αλληλεγγύη στην Κύπρο για την ΑΟΖ και καταδίκη της Τουρκίας- Γιούνκερ: Σε αυτό είμαι Κύπριος!

«Όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι ζημιογόνα για τις εθνικές πολιτικές όποιου συμμάχου στο ΝΑΤΟ», σημειώνει και αναφέρει ότι συμφωνήθηκε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή δεν πρέπει να επισκέπτονται τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ανοχή της Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την καλεί να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και την ιστορία. Τέλος, σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

SC-33, 12 Mayıs 2019, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Yunanistan Dışişleri ve Savunma Bakanlarının NATO’nun Ege Sorunlarına İlişkin Tutumuna Dair İddiaları Hakkındaki Soruya Cevabı.

Komşumuz ve Müttefikimiz Yunanistan’ın, Türkiye ile Yunanistan arasında esasen ikili düzeyde ele alınmakta olan Ege sorunlarına dair ulusal tezlerini haklı gösterme saikiyle, aralarında NATO’nun da bulunduğu uluslararası örgütleri istismar etme ve bu sorunların içine çekme çabaları yeni değildir. Yunanistan Milli Savunma ile Dışişleri Bakanlarının, bir Yunan milletvekilinin ahiren yönelttiği sorulara verdikleri yanıtlar da Yunanistan’ın bu beyhude gayretlerinin yeni bir örneği niteliğindedir.

Doğu Ege Adaları, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması dâhil olmak üzere birtakım uluslararası antlaşmalarla gayrıaskerî statü altına alınmıştır. Halen yürürlükte olan ve dolayısıyla Yunanistan’ı yasal olarak bağlayan bu uluslararası antlaşmalar, Doğu Ege Adalarının silahlandırılmasını yasaklamakta ve bu çerçevede Yunanistan’a yasal sorumluluklar yüklemektedir.

NATO sivil ve askeri makamları, NATO’nun Müttefikler arasındaki ikili meselelere dâhil olmama politikasıyla bağlıdırlar ve bu esaslar çerçevesinde hareket edegelmişlerdir. Bu durum, Ege Denizi’ndeki NATO faaliyeti bakımından da geçerlidir. Bu süreç başlatılırken, NATO’nun Ege Denizi’ndeki faaliyetinin hiçbir NATO Müttefikinin ulusal siyasalarına halel getirmeyecek şekilde icra edileceği anlayışı üzerinde Yunanistan da dâhil bütün Müttefikler mutabık kalmışlardır.

Nitekim Müttefiklerin bu kollektif anlayışıyla uyumlu olarak, NATO’nun Ege Denizi’ndeki faaliyeti kapsamında bölgede görev yapan askeri gemilerin gayrıaskerî statüdeki adalarla, yakıt ikmali ve liman ziyareti dâhil hiçbir etkileşime girmeyeceği üzerinde mutabık kalınmıştır. Keza bu gemiler, Ege Denizi’nde sadece hem ülkemizin, hem Yunanistan’ın klerans verdiği deniz alanlarında görev yapabilmektedir.

Hal böyleyken, NATO’nun Ege Denizi’nde düzensiz göç akımlarıyla mücadeleye destek vermek üzere, insani saiklerle ve ülkemizin rızasıyla yürütmekte olduğu faaliyetin, Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru tutumunu “fiilen geçersiz kıldığının” öne sürülmesi nafiledir.

Yunanistan’a, uluslararası hukuku, tarihi gerçekleri ve Türkiye’nin meşru hak ve çıkarlarını hiçe sayma gayretleri ile fiili durum yaratma arayışlarından vazgeçmesi çağrımızı bu vesileyle yineliyoruz.

Aramızdaki sorunların çözümünün ancak karşılıklı yapıcı anlayışla ve ortak gayretlerle mümkün olabileceğini, Türkiye’nin bu yöndeki iradesinin tam olduğunu, Yunanistan’ın da benzer şekilde davranması beklentisini koruduğumuzu tekrar hatırlatıyoruz.

Διαβάστε:


ΗΠΑ: Αποχωρήστε από την ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα, µε πρώτη την αµερικανική υπερδύναµη, κάνει ενέργειες προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να την πείσει να τερµατίσει τα «παιχνίδια πολέµου» στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταµατήσει το άνευ προηγουµένου «µπούλινγκ» εναντίον της Κυπριακής Δηµοκρατίας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», οι προσπάθειες είναι µαζικές, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχουν στεφθεί µε επιτυχία, καθώς η Τουρκία προβάλλει το έωλο «επιχείρηµα» ότι βρίσκεται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ για να προστατεύσει δήθεν τα συµφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους χρησιµοποιεί ασύστολα.

Η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν, εµφανίζεται αµετάπειστος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως οι κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «µια πιθανή εξέλιξη», αν και δεν υπάρχει ακόµα η απαιτούµενη οµοφωνία (consensus). Ενηµερώνοντας τους ηγέτες των χωρών-µελών της ΕΕ στη Ρουµανία, ο πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν απόλυτος για την ανάγκη οι εταίροι της στην Ευρώπη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με το«Έθνος της Κυριακής»κυπριακή πλευρά, συνεπικουρούµενη από το Μέγαρο Μαξίµου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει επικοινωνήσει µε τις κυβερνήσεις χωρών που θα µπορούσαν να απευθυνθούν στην Αγκυρα και να της ζητήσουν να συνετιστεί. Σύµφωνα µε την ίδια πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που επισκέφθηκε εκτάκτως το Παρίσι, συνοµίλησε επίσης µε αξιωµατούχους του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, της Γερµανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Η πηγή είπε ότι κατά τη συνοµιλία του µε τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, που αντικατέστησε πρόσφατα τον Γουές Μίτσελ, άκουσε µε ικανοποίηση ότι γίνονται παρεµβάσεις προς την Αγκυρα σε όλα τα επίπεδα. Οι Αµερικανοί στέκουν σταθερά στη νέα θέση που εξέφρασαν την περασµένη Κυριακή, ανταποκρινόµενοι σε ερώτηµα του «Εθνους της Κυριακής», ότι πρέπει να σταµατήσει πάραυτα κάθε δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι σηµαντικό ότι έχουν τονίσει προς την κατοχική δύναµη ότι διαφωνούν µε την τακτική των προκλήσεων και των τετελεσµένων γεγονότων.

Η τοποθέτηση των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι, κατά τη γνώµη τους, επηρεάζονται και τα δικά τους συµφέροντα, αν και η Τουρκία φρόντισε να µην ενοχλήσει ποτέ κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων του αµερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο τεµάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η αµερικανική πλευρά διεµήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν επιθυµεί προβλήµατα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία έχει επιστρέψει κανονικά και διεκδικεί τον πρώτο ρόλο.

Σύµφωνα µε αναλυτές, µετά το ξεκαθάρισµα των «λογαριασµών» µε τη Ρωσία στη Βαλκανική, οι Αµερικανοί θα επιχειρήσουν το ίδιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στους σχεδιασµούς τους περιλαµβάνονται, εκτός του Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα. Όπως ειπώθηκε, η Κύπρος θα µπορούσε να αποδειχθεί στο σύντοµο µέλλον ως µία εκ των πλέον σηµαντικών της βάσεων στον κόσµο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Αµερικανοί επικοινώνησαν µε τους Τούρκους και σε διπλωµατικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, και εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις προθέσεις που εξήγγειλε η Τουρκία να πραγµατοποιήσει υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που η Κυπριακή ∆ηµοκρατία θεωρεί ότι είναι µέρος της δικής της ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις