Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται έντονη εσωκομματική πίεση να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να καταλήξει σε συμβιβασμό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το 48% κατά, δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των βρετανών πολιτικών για το πότε, για το πώς ακόμη και για το εάν θα αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ.

Η χώρα επρόκειτο να το πράξει στις 29 Μαρτίου, αλλά η Μέι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από τη βρετανική βουλή την έγκριση της συμφωνίας της με την ΕΕ για έξοδο και έτσι στράφηκε στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν σε μια προσπάθεια να αποκτήσει την υποστήριξή τους.

Δεκατρείς από τους πρώην συναδέλφους της πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο καθώς και ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922 που απαρτίζεται από συντηρητικούς βουλευτές, έγραψαν στην Μέι ζητώντας της να μη συμφωνήσει με το αίτημα των Εργατικών για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στην μετά Brexit εποχή.

"Θα χάσετε τον πιστό μεσαίο χώρο του Συντηρητικού Κόμματος, θα διασπάσετε το κόμμα μας χωρίς μάλιστα να επιτύχετε κάτι. Σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε", ανέφερε η επιστολή.

"Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να δεσμεύσει για κάτι τον διάδοχό του, επομένως η συμφωνία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι προσωρινή, στη χειρότερη πλασματική", συνεχίζει η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, ο οποίος στις αρχές του μήνα καθαιρέθηκε από υπουργός Άμυνας, και ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.

Η δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC έγραψε στο Twitter πως μια μη κατονομαζόμενη πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι δεν θα συμφωνήσει σε μόνιμη τελωνειακή ένωση.

"Προσπαθούμε να βρούμε έναν συμβιβασμό για το θέμα της τελωνειακής ένωσης ως προσωρινή θέση ή ως μεταβατική κατάσταση", δήλωσε η δημοσιογράφος του BBC Λόρα Κένσμπεργκ. "Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι καμία βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση+ οι περισσότερες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχουν ως όρο για την έξοδο μια περίοδο 6-12 μηνών".

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης των Εργατικών Κόρμπιν δήλωσε ότι η Μέι δεν πρότεινε κάτι σημαντικό σχετικά με το Brexit και δεν μετακινήθηκε από τις "κόκκινες γραμμές" της.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μέι για το Brexit, ο Όλι Ρόμπινς, αναμένεται στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για τις αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Ο Ρόμπινς θα διερευνήσει πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν αλλαγές επί της πολιτικής διακήρυξης αν η κυβέρνηση και οι Εργατικοί καταλήξουν σε συμφωνία, μετέδωσε το BBC.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις