Το ρωσικό περιοδικό The New Times, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το πρόστιμο των 22,5 εκ. ρουβλίων που είχε υποχρεωθεί να καταβάλει, επειδή χρηματοδοτήθηκε με το αντίστοιχο ποσό από το Ίδρυμα υποστήριξης της ελευθερίας του Τύπου το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «πρακτόρων ξένης δύναμης».

Ο δικηγόρος Βαντίμ Πραχόροφ, ο οποίος κατέθεσε την προσφυγή εκ μέρους του ρωσικού περιοδικού στο ΕΔΑΔ, δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι το Ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε την δική του καταγγελία, παρά το γεγονός ότι επικαλείτο δική του απόφαση της ολομέλειας.

«Αγνόησαν την δική τους απόφαση της ολομέλειας. Και αυτό δεν ενισχύει τον σεβασμό προς αυτόν τον θεσμό» υπογράμμισε ο Πραχόροφ, επισημαίνοντας ότι η εξέταση της υπόθεσης δυστυχώς θα διαρκέσει πολύ επειδή το ΕΔΑΔ έχει γεμίσει με καταγγελίες από την Ρωσία.

Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2018 ύστερα από αίτημα της εισαγγελίας επέβαλλε στον εταιρεία «Novoe Vremia» (εκδότης του περιοδικού The New Times) πρόστιμο ύψους 22,5 εκ. ρουβλίων (περίπου 313.000 ευρώ). Παράλληλα επεβλήθη πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (420 ευρώ) στην γενική διευθύντρια της εταιρείας «Novoe Vremia», Γιεβγκένια Αλμπάτς.

Ο λόγος, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που επεβλήθη το πρόστιμο ήταν ότι το περιοδικό The New Times έλαβε μερικά εμβάσματα από το Ίδρυμα υποστήριξης της ελευθερίας του Τύπου, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «πρακτόρων ξένης δύναμης». Με βάση τον νόμο τα ΜΜΕ πρέπει να ενημερώνουν αν λαμβάνουν εμβάσματα από το εξωτερικό ή από οργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης δύναμης».

Το δικαστήριο Τβερσκόι είχε αναγνωρίσει τις σχετικές αποφάσεις ως παράτυπες, ενώ το Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την έφεση που είχε γίνει κατά της απόφασης για την καταβολή του προστίμου.

Η Γιεβγκένια Αλμπάτς είχε κάνει έκκληση για να συγκεντρωθεί το πόσο του προστίμου, το οποίο συγκεντρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και στη συνέχεια κατεβλήθη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις