Τη σιωπή του μετά από δύο χρόνια «έσπασε» ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ που είχε αναλάβει την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από το Γραφείο Δικαιοσύνης, και λέγοντας ότι «επιστρέφει στη δημόσια ζωή».

Η άσκηση διώξεων εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούσε ποτέ μια «νομική επιλογή» της ομάδας του εισαγγελέων, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έρευνα της ομάδας του για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και για τη σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ με την Μόσχα, ο 74χρονος πρώην επικεφαλής του FBI επανέλαβε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι η έρευνά του δεν μπορούσε να απαλλάξει τον Αμερικανό πρόεδρο από υποψίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


«Η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου… δεν ήταν μια επιλογή κατά την εκτίμησή του», τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας «καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο πρόεδρος διέπραξε ένα έγκλημα».

«Αν είχαμε καταλήξει ότι ο πρόεδρος ξεκάθαρα δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα, θα το είχαμε πει», τόνισε ο Ρόμπερτ Μιούλερ.

Παράλληλα έκρινε ότι δεν «κατάλληλο» να καταθέσει στο Κογκρέσο, παρά την επιθυμία των Δημοκρατικών να τον καλέσουν για ακρόαση αναφορικά με την έκθεσή του.

Η δήλωσή του ήρθε εν μέσω των πιέσεων να καταθέσει στο Κογκρέσο για τα ευρήματά του και την ένταση στις σχέσεις του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.


Τραμπ: Η υπόθεση έχει κλείσει

«Δεν αλλάζει τίποτα στο πόρισμα του Μιούλερ. Δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις και ως εκ τούτου, στη χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο. Η υπόθεση έχει κλείσει! Ευχαριστώ», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter με αφορμή την παραίτηση του Ρόμπερτ Μιούλερ.O Ρόμπερτ Μιούλερ και ο Ουίλιαμ Μπαρ είχαν αντιπαρατεθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας χειρίστηκε την έκθεση του Μιούλερ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και την πιθανότητα ότι το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με τις προσπάθειες των Ρώσων να τον βοηθήσει να κερδίσει.

Τη διαφωνία του φέρεται να είχε εκφράσει ο ειδικός εισαγγελέας με την απόφαση του Μπαρ να χαρακτηρίσει το πόρισμα της έκθεσης για τις επαφές μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας «αθωωτικό» για τον Αμερικανό πρόεδρο. Από την πλευρά του ο Μπαρ είχε ισχυριστεί ότι διαφώνησε με ορισμένα νομικά συμπεράσματα του Ρόμπερτ Μιούλερ και ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να επηρεάσει την έρευνα δεν συνιστούν παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Παρότι αποδέχθηκε το νομικό σκεπτικό του Μιούλερ, θεώρησε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για την άσκηση δίωξης για παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Στην έκθεσή του, ο Μιούλερ καταγράφει επίσης με λεπτομέρειες τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να περιορίσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, όπως και τις προσπάθειές του να επιτύχει την απόλυση του Μιούλερ. Παρόλα αυτά, ο ειδικός ανακριτής παρέμεινε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι την κατάθεση του πορίσματος της έρευνάς του τον Μάρτιο, παρόλο που το υπουργείο δεν είχε διασαφηνίσει τι ακριβώς έκανε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις