Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να βρεθεί στη δίνη της αναταραχής του Brexit στην επίσκεψή του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα δηλώσει επίσης στην απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ο διάδοχός της θα πρέπει να αποκλείσει τη Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Κατά την επίσκεψή τους στις 3-5 Ιουνίου, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια θα λάβουν μια καλή γεύση της εθιμοτυπίας των βρετανικών ανακτόρων: γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο, επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και μια ξενάγηση στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, που αποτελεί τον τόπο στέψης των Άγγλων βασιλέων εδώ και 1.000 χρόνια.

Πέρα από τις επισημότητες, ωστόσο, ο 45ος, υπερήφανα απρόβλεπτος, Αμερικανός πρόεδρος θα έχει στις αποσκευές του και αιτήματα: θα δείξει τη στήριξή του σε έναν διάδοχο της Μέι που είναι πιο ριζοσπαστικός υποστηρικτής του Brexit και θα ζητήσει από τη Βρετανία μια αυστηρότερη στάση σε ό,τι αφορά την Κίνα και τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei.

Χθες, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους πλέον εξέχοντες υποστηρικτές του Brexit -τον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φάρατζ– φίλους του.

«Ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι φίλος μου. Ο Μπόρις είναι φίλος μου», δήλωσε ο Τραμπ.

«Νομίζω ότι είναι μεγάλες δυνάμεις εκεί – Νομίζω ότι κάνουν καλή δουλειά».

«Μου αρέσουν», δήλωσε ο Τραμπ.

«Εννοώ ότι είναι φίλοι μου, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τους στηρίξω. Ίσως να μην είναι δουλειά μου να στηρίζω κόσμο, αλλά τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτούς τους δύο άνδρες».

Μια συνάντηση είτε με τον Τζόνσον, που θεωρείται το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας είτε με τον Φάρατζ θα θεωρηθεί περιφρόνηση προς τη Μέι, η οποία αποχωρεί καθώς δεν κατάφερε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για το Brexit που να μπορέσει να επικυρώσει το κοινοβούλιο.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ταπεινώσει τη Μέι, η οποία προσπάθησε επί ματαίω να ενώσει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς για να στηρίξουν μια συμφωνία και ξέσπασε σε δάκρυα όταν ανακοίνωσε το τέλος της πρωθυπουργίας της στη Ντάουνινγκ Στριτ πριν από μία εβδομάδα.