Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, όποιος και αν είναι, θα έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του τι θα κάνει με τα σύνορα της Ιρλανδίας μετά το Brexit, προειδοποίησε οΜισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το "διαζύγιο" των Βρυξελλών από το Λονδίνο.

Η διαχείριση αυτού του ευαίσθητου θέματος και η εξεύρεση μιας λύσης για να αποφευχθεί η επιστροφή στα "σκληρά" σύνορα μετά το Brexit αποδείχθηκε το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πέρσι.

Να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου- Βρυξελλών, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα "backstop", προκειμένουνα αποφευχθεί ένα "σκληρό" σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας η οποία είναι μέλος της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της ΕΕ, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το αξίωμά της και από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

"Το πρόβλημα είναι εκεί, δημιουργήθηκε από το Brexit. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρήνη. Η σταθερότητα δεν είναι ζήτημα προϊόντων ή τελωνείων. Αφορά τους ανθρώπους στην Ιρλανδία, και από τις δύο πλευρές", είπε ο Μπαρνιέ μιλώντας σε ένα συνέδριο στη Σλοβακία.

"Σε κάθε περίπτωση, ένας νέος πρωθυπουργός (σ.σ. στη Βρετανία) δεν θα αλλάξει το πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται εκεί και ο νέος πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη, μαζί με εμάς, να το επιλύσει", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις