Ικανοποίηση έχει προκαλέσει στην ρωσική κοινή γνώμη αλλά και σε διακεκριμένους παράγοντες της πολιτικής ζωής στην Ρωσία, η απόφαση των ρωσικών αρχών να θέσουν τέλος στην ποινική δίωξη του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, παραδεχόμενες ότι η σύλληψη δεν βασίστηκε σε αποδεικτικά στοιχεία.

Ο διευθυντής του δημοφιλούς ραδιοφωνικού σταθμού Echo Moskvi (Ηχώ της Μόσχας) Αλεξέι Βενεντίκτοφ, είπε ότι η υπόθεση Γκολουνόφ είναι μια σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών, ότι οι αρχές άκουσαν τις αμφιβολίες και τις διαμαρτυρίες που διατύπωσε η κοινωνία των πολιτών, και ότι στην εξουσία υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε την κοινωνία των πολιτών ακόμη και αν δεν συμφωνούν μαζί της.

Ο δικηγόρος του Γκολουνόφ, Σεργκέι Μπανταμσίν, δήλωσε ότι η διακοπή της ποινικής δίωξης του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ και το γεγονός ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας της Μόσχας, συνιστά ένδειξη ότι οι αρχές παραδέχθηκαν την ύπαρξη ενός συστημικού προβλήματος και άρχισαν να το επιλύουν.

Ο Μπανταμσίν χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Ρώσου δημοσιογράφου ως νίκη όλων και θρίαμβο του νόμου. «Στην υπόθεση του Γκολουνόφ νικητές ήσαν ο νόμος και η δικαιοσύνη. Αυτό δεν ήταν απλά η απαλλαγή από μια ποινική δίωξη ενός συγκεκριμένου ανθρώπου» δήλωσε ο Μπανταμσίν.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Κουντρίν χαιρέτισε την διακοπή της ποινικής δίωξης κατά του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ με την οποία έκλεισε η υπόθεση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαία μια σοβαρή μεταρρύθμιση σε σχέση με τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορούν την παράνομη απόκτηση και κατοχή ναρκωτικών.

«Χαιρετίζω το κλείσιμο της υπόθεσης Γκολουνόφ , είναι καλό όταν αναγνωρίζουν τα λάθη και τα διορθώνουν. ¨Όμως κάθε χρόνο με βάση τα άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τα ναρκωτικά, καταδικάζονται περίπου 130.000 άνθρωποι. Χρειάζεται μια σοβαρή μεταρρύθμιση του άρθρου 228 του ΠΚ» έγραψε ο Κουντρίν στο Twitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις