Δολοφονία Κασόγκι: Ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το FBI

Δολοφονία Κασόγκι: Ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το FBI

To αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι απέρριψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής έκθεσης από την ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς αν θα επιτρέψει στο FBI να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση ο Τραμπ απάντησε στη διάρκεια συνέντευξής του σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC News η οποία μεταδόθηκε χθες Κυριακή: «Νομίζω ότι γίνεται επίμοχθη έρευνα».

«Δείτε τι γίνεται στη Σαουδική Αραβία, κοιτάξτε το Ιράν, κοιτάξτε άλλες χώρες, δεν θα αναφέρω ονόματα, δείτε τι γίνεται» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ επανέλαβε στη συνέχεια πως το σουνιτικό βασίλειο είναι μεγάλος αγοραστής αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών Ανιές Καλαμάρ έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή έκθεση για τον φόνο, κρίνοντας ότι πρέπει να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ανάμεσα στις συστάσεις της Καλαμάρ ήταν το FBI να αρχίσει να διεξάγει έρευνα και να προχωρήσει στην «άσκηση ποινικών διώξεων στις ΗΠΑ».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προτάσσει την υπεράσπιση της στρατηγικής σχέσης με τη Σαουδική Αραβία, παρά τις έντονες ανησυχίες για τον πόλεμο στην Υεμένη στον οποίο έχει εμπλακεί το Ριάντ από το 2015 και παρά την κατακραυγή για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Το βασίλειο απέρριψε την έκθεση του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ηγεσία του δεν διαδραμάτισε τον παραμικρό ρόλο στη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ενώπιον σαουδαραβικών δικαστηρίων έχουν οδηγηθεί 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση. Πέντε εξ αυτών αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA