Μήνυμα συμπαράστασης στην καπετάνισσα του Sea Watch, Καρόλα Ράκετε, που συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές γιατί διέσωσε δεκάδες μετανάστες, απευθύνει ο σπουδαίος ιταλός συγγραφέας, Ρομπέρτο Σαβιάνο, σε τρεις γλώσσες.

Στα ιταλικά, τα γερμανικά (μητρική γλώσσα της 31χρονης) και τααγγλικά, ο Σαβιάνο αναφέρει:

"Καρόλα, ακολούθησες τον νόμο των Ανθρώπων, των ίδιων που πριν από 70 χρόνια έβαλαν πίσω στη μαύρη τρύπα της ιστορίας, αυτούς που σηκώνουν πάλι το κεφάλι τους σήμερα.

Ευχαριστούμε που έβαλες το σώμα σου μπροστά, σε αυτή τη μάχη για τον πολιτισμό".

Ποιος είναι ο Ρομπέρτο Σαβιάνο

Είναι Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1979 στην Νάπολι όπου σπούδασε φιλοσοφία.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 2002 γράφοντας σε διάφορα περιοδικά μεταξύ των οποίων το Diario, το Sud και το Il Manifesto και συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Παρατηρητηρίου για την Καμόρρα και την Παρανομία.

Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο του Γόμορρα (Gomorra) στο οποίο ο Σαβιάνο αποκάλυψε και κατήγγειλε τις εγκληματικές δραστηριότητες της Καμόρρα. Το βιβλίο αυτό είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην Ιταλία, όπου πούλησε πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε διάφορα βραβεία όπως το βραβείο Viareggio-Repaci, αλλά και παγκοσμίως αφού μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι απειλές από την Καμόρρα κατά της ζωής του Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη για τον Σαβιάνο μετά τη δημόσια εκ μέρους του καταγγελία σε συγκεντρωση στο Casal di Principe τον Οκτώβριο του 2006, τεσσάρων μελών της Καμόρρα,μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του Clan dei Casalesi, του Francesco Bidognetti.

Τότε και καθώς οι απειλές έγιναν περισσότερες και σοβαρότερες, ο υπουργός εσωτερικών Τζουλίανο Αμάτο έδωσε εντολή ο Σαβιάνο να βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική προστασία.

Στις 20 Οκτωβρίου του 2008 έξι συγγραφείς και διανοούμενοι, βραβευμένοι με το βραβείο Νόμπελ (Ορχάν Παμούκ, Ντάριο Φο, Γκίντερ Γκρας, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Ντέσμοντ Τούτου και Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι) υπέγραψαν και δημοσίευσαν μια έκκληση προς την ιταλική κυβέρνηση στην οποία αφού ανέφεραν ότι ο αγώνας κατά της Καμόρρα είναι αγώνας για τη δημοκρατία και αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τον Ρομπέρτο Σαβιάνο και την ιταλική αστυνομία, έθεσαν τους εαυτούς τους στο πλευρό του συγγραφέα και ζήτησαν από την ιταλική κυβέρνηση να προστατέψει με κάθε τρόπο τη ζωή του.

Σήμερα ο Ρομπέρτο Σαβιάνο συνεχίζει να ζει υπο αστυνομική προστασία ενώ συνεργάζεται με τις εφημερίδες L'Espresso και La Repubblica στην Ιταλία και με την El Pais στην Ισπανία και τις Die Zeit και Der Spiegel στη Γερμανία.

Το βιβλίο του Γόμορρα έγινε ταινία με σκηνοθέτη τον Ματέο Γκαρόνε και βγήκε στις ιταλικές αίθουσες στις 16 Μαΐου του 2008.

Κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το ίδιο έτος και προτάθηκε από την ANICA (Italy 's Association of the Cinematic and Audovisual Industry) για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας χωρίς όμως τελικά να είναι υποφήφια.

Με πληροφορίες από το Facebook και την Wikipedia

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις