Συνωμοσίες «βλέπει» πίσω από την πτώση του πυραύλου S-200, που έπεσε τη Δευτέρα στα Κατεχόμενα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγιέ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυνάμεις που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά την Τουρκία από το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια της ανατολικήςΜεσογείου ενεργοποιήθηκαν και πάλι. Στη "Βόρεια Κύπρο" πέφτουν πύραυλοι, στη Λιβύη συνελήφθησαν 6 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι μετά τη σκληρή δήλωση της Άγκυρας αφέθηκαν ελεύθεροι».

Για την «Τουρκιγιέ» δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο γεγονός: «Ο πύραυλος που πυροδοτήθηκε από τη Λαττάκεια της Συρίας έπεσε 220 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή στη Βόρεια Κύπρο. Αλλά όταν ένας πύραυλος του συστήματος S-200 χάνει το στόχο του, μετά από 35 χιλιόμετρα το σύστημα ασφαλείας παρεμβαίνει ο πύραυλος εκρήγνυται πριν φτάσει στο λάθος σημείο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και ο πύραυλος έφτασε μέχρι την ΤΔΒΚ και εξερράγη στο έδαφός της».

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι: «αν ο πύραυλος του S-200 "κυνηγούσε" ισραηλινό αεροπλάνο και προήλθε από τη Συρία, θα ήταν λίγο αφελές να πούμε ότι αυτό συνέβη χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της Ρωσίας».

Ένας ακόμα ειδικός αναφέρει ότι μπορεί να πρόκειται πράγματι για λάθος της συριακής πολεμικής αεροπορίας, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και μήνυμα προς την Τουρκία για τη ναυτική βάση που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στα Κατεχόμενα λόγω της ανατ. Μεσογείου και τονίζει: «Το μέρος που έπεσε ο πύραυλος, μεταξύ Κυρήνειας και Αμμοχώστου, είναι ο χώρος που σχεδιάζουμε να γίνει η τουρκική ναυτική βάση».

Για τη Λιβύη αναφέρει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, κι όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία σε μία νέα ένταση ανοίγοντας καινούριο μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Γενί Σαφάκ»

Το ίδιο σενάριο υποστηρίζει και η άλλη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία στο πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι ο στρατηγός Χαφτάρ στη Λιβύη αποτελεί το νέο «πιόνι» των χωρών της ανατ. Μεσογείου, όπως της Ελλάδας και του Ισραήλ, προκειμένου να «εξοστρακίσουν» την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση.

Για την εφημερίδα, η προσέγγιση της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, έβγαλε εκτός παιχνιδιού το στρατηγό Χαφτάρ που διοικεί την ανατ. Λιβύη: «Από αυτόν τον παραμερισμό και την ήττα του Χαφτάρ η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ».

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι η δύσκολη κατάσταση τελευταία στην οποία περιέρχεται ο στρατηγός Χαφτάρ λόγω της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στον ελληνικό τύπο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις