Εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου όρισε την Τετάρτη, 3/7, ως καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής οι ηγέτες δεν έχουν βρει ένα κοινά αποδεκτό όνομα που θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά την Τετάρτη 3 Ιουλίου, θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, είτε υπάρξει συμφωνία, είτε όχι.

Ο εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου. Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε λίγες ώρες παράταση – μέχρι σήμερα το βράδυ στις 11- στη διορία για υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ θα καθυστερήσει κατά δύο ώρες ως τις 14:00 ώρα Ελλάδος, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει τις ξεχωριστές διαβουλεύσεις που έχει με ηγέτες χωρών.


Οι Πράσινοι προτείνουν την Σκα Κέλερ

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους και τώρα διεκδικούν ανώτερες θέσεις: αύριο, Τετάρτη, εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το κόμμα της 37χρονης Σκα Κέλερ, θα την προτείνουν για την Προεδρία», γράφει το Spiegel online. Η ίδια δήλωσε σχετικά: "Θέλω να καταστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό και πιο διαφανές".

«Το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο θα συνέλθει στο Στρασβούργο για πρώτη φορά σήμερα. Μια μέρα μετά θα εκλεγεί ο διάδοχος του απερχόμενου Προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι. Άλλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο Βέλγος Φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, και ο Ιταλός Σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαρνιέρι.

Το Spiegel online σημειώνει επίσης ότι «Οι Πράσινοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου και είναι τέταρτοι στο νέο κοινοβούλιο με 75 έδρες. Η Κέλερ ήταν συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, μαζί με τον Βέλγο Φιλίπ Λάμπερτς. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα διατηρήσουν και οι δύο το αξίωμά τους.

Τέλος Spiegel online αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μία Γερμανίδα πολιτικός προτίθεται να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό αξίωμα. "Θα ήθελα να είμαι υποψήφια Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", δήλωσε η πρώην ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις ευρωεκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ στην οικονομική ιστοσελίδα "Business Insider".

Πηγή: Spiegel online

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις