Εκτιμήσεις και απόψεις ειδικών για το πώς συνέβη η πτώση του πυραύλου S-200, καθώς και μαρτυρίες κατοίκων περιοχών όπου έπεσαν τα κομμάτια, δημοσιεύουν οι τ/κ εφημερίδες.

Συνολικά 10 κομμάτια έχουν εντοπιστεί στο Βουνό, το Δίκωμο, την Κυθρέα, το Τζιάος και τον Κορνόκηπο.

Στην Κυθρέα βρέθηκαν τέσσερα αντικείμενα που είναι μέρος του ηλεκτρονικού συστήματος του πυραύλου.

Η Κίπρις ποστασί δημοσιεύει εκτιμήσεις Τούρκων ειδικών στην αμυντική πολιτική, όπως του Αρντά Μεβλούτογλου, που διερωτάται εάν πράγματι ο πύραυλος είχε στόχο ένα ισραηλινό αεροσκάφος ή το Ισραήλ, δημιουργώντας έναν ψεύτικο στόχο στο πλαίσιο ενός ηλεκτρονικού πολέμου, ξεγέλασε τα ραντάρ της Συρίας.

«Αυτό το σενάριο είναι ανοικτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοιου τύπου πυραυλικά συστήματα, με μικρό βεληνεκές, η Συρία τα έχει ειδικά για το Ισραήλ, ιδιαίτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Στην ικανότητα του Ισραήλ να γνωρίζει την ηλεκτρονική κατεύθυνση και να μπορεί να αποφύγει έναν πύραυλο, αναφέρθηκε ο πολιτικός αναλυτής Σερντάρ Σεμέντ, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ισραήλ έριξε ρωσικό αεροπλάνο και αυτό το είπε η ρωσική αεροπορία.

Ο Σεμέντ υποστήριξε την ανάγκη για την αγορά των S-400 και την συμβολή τους στην αεράμυνα.

Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν, ο Τ/κ ακαδημαϊκός Σεβκί Κιράλπ σημείωσε ότι το συμβάν μάς υπενθύμισε σε ποια γεωγραφία βρισκόμαστε και πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες, ενώ ο στρατηγός εν αποστρατεία Σαλίχ Τζενγκαβέρ Τζεμ ανέφερε ότι, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί στην περιοχή, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό.

Εάν έχουμε στρατηγική την κλιμάκωση του πολέμου, τότε όλα μπορούν να συμβούν, ανέφερε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Ερόλ Καϊμάκ, ενώ ο επίσης καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών Γιουτζέλ Βουράλ ανέφερε ότι όσοι λένε πως ο "βορράς της Κύπρου" πρέπει να ενσωματωθεί στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας, το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την ένταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις