Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο 63χρονος εξελέγη έπειτα από δύο γύρους ψηφοφορίας στην πρώτη Ολομέλεια, η οποία προέκυψε από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

Είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Την υποψηφιότητα Σασόλι είχε κάνει γνωστό ότι θα στήριζε τόσο πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σασόλι θα υπηρετήσει για δύο με δυόμισι χρόνια – το ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου – κι έπειτα θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το υπόλοιπο της θητείας. Ο πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και των οργάνων του καθώς και τις συζητήσεις στην Ολομέλεια και διασφαλίζει την τήρηση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Ο Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έλαβε 160 ψήφους, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων έλαβε 119 ψήφους.

Σε δηλώσεις του προς τους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία, ο Σασόλι – ο οποίος είναι μεν γνωστός στην Ιταλία ως πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος, αλλά όχι διεθνώς – δήλωσε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση αυτή, διότι «η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη μόνο με ένα κοινοβούλιο που παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο».

Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο να εκλέξει πρόεδρο από την κεντρική ή την ανατολική Ευρώπη, λόγω της αδύναμης εκπροσώπησης των χωρών αυτών στα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε.

Ο Σασόλι είναι ο έβδομος πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου από την Ιταλία και διαδέχεται τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις