Ακραία προκλητικός ο Ερντογάν: Θα μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν

Ακραία προκλητικός ο Ερντογάν: Θα μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν

Συνεχίζει το παιχνίδι της έντασης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με νέες δηλώσεις του σχετικά με τις γεωτρήσεις και την κυπριακή ΑΟΖ, δυναμιτίζει περισσότερο το κλίμα παρότι αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη τον κοιτάζει με μισό μάτι. 

Ο τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία στην Κίνα και μετά την ολοκλήρωσή της παραχώρησε δηλώσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «στην Aνατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε.

Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η 'νότια Κύπρος' (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με γνώμονα τη νομιμότητα».

Ο Ερντογάν τα έβαλε με την Ε.Ε. για την ένταξη της Κύπρου τονίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της ’νότιας Κύπρου’ η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την ’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η ’νότια Κύπρος’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η ’βόρεια Κύπρος’ που είπε το ναι, δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

«Συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ»

Επειγόντως συμφωνία Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) για την ΑΟΖ αγνοώντας τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, προτείνει ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ, υποστηρίζοντας ότι «τα 39 τ. χλμ που έκλεψε η Ελλάδα από τον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν από την Τουρκία».  

Όπως γράφει το philenews.com, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ οι χώρες που βρίσκονται πίσω από τον Χάφτερ της Λιβύης αυξάνουν την πίεση τους εναντίον της Τουρκίας καθημερινώς. 

Ο Τούρκος υποστράτηγος ανέφερε ότι μετά την πτώση Καντάφι η Λιβύη οδηγήθηκε σε χάος. «Το 2014 η Ελλάδα είδαμε ότι έκλεψε από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Λιβύης 39 τ. χλμ. εκμεταλλευόμενη την λεγόμενη υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Με βάση το διεθνές δίκαιο είναι αδύνατο η Κρήτη να πάρει τέτοιο θαλάσσιο χώρο από τη Λιβύη», ανέφερε.

Ο Τούρκος εν αποστρατεία υποστράτηγος υποστηρίζει ότι «ασφαλώς σήμερα η Λιβύη δεν ζητά λογαριασμό γι αυτό. Γιατί; Επειδή δεν έχουν πολεμικό ναυτικό. Η χώρα είναι κατακερματισμένη». 

Ο Τζεμ Γκιουρντενίρ αναφέρει ότι επειγόντως πρέπει να συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων «επειδή πρέπει να πούμε ότι τα 39 τ. χλμ που κλάπηκαν από τη Λιβύη στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν και από την Τουρκία».

«Η σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη θα είναι μια τόσο σημαντική εξέλιξη ώστε να προκαλέσει ‘σεισμό’ στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα είναι εφιάλτης. Γι αυτό η στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία είναι ενάντια στο καθεστώς Χάφτερ πιόνι των ΗΠΑ δεν αποτελεί μόνο υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ταυτόχρονα και μια κίνηση που θα προστατεύσει το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας».
 
Ο Τούρκος εν αποστρατεία υποστράτηγος υποστηρίζει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ πρέπει να αναζητήσει όλους τους τρόπους για να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟ, προσθέτοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο ο άξονας Κύπρου - Ελλάδας εναντίον Τουρκίας θα καταρριφθεί.