Η Βενεζουέλα άφησε ελεύθερους 22 κρατούμενους στους οποίους περιλαμβάνονται οι εμβληματικές περιπτώσεις της δικαστίνας Μαρία Λούρδες Αφιούνι και του δημοσιογράφου Μπραούλιο Χάταρ, δήλωσε υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Είκοσι φοιτητές απελευθερώθηκαν επίσης την Πέμπτη (04.07.2019), σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και το γραφείο της.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την έκθεση της Μπατσελέτ σχετικά με την επίσκεψή της στη Βενεζουέλα τον Ιούνιο.

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στέλνουν τάγματα θανάτου για να δολοφονήσουν νεαρούς άνδρες, ωστόσο ένας υφυπουργός απέρριψε την κατηγορία σε μια ομιλία στη Γενεύη.

«Η καλοδεχούμενη απελευθέρωση 62 κρατουμένων τότε (τον Ιούνιο), με άλλους 22–περιλαμβανομένου του δημοσιογράφου Μπραούλιο Χάταρ και της δικαστίνας (Μαρία) Λούρδες Αφιούνι–που αφέθηκαν ελεύθεροικαι η αποδοχή από τις αρχές δύο αξιωματούχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δείχνουν την έναρξη μιας θετικής δέσμευσης στα πολλά θέματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας», είπε η Μπατσελέτ.

Εκπρόσωπος δήλωσε πως η Μπατσελέτ είχε ζητήσει την απελευθέρωση των 22 απευθείας από τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η Αφιούνι φυλακίστηκε χωρίς ένταλμα λίγο αφότου ο πρώην πρόεδρος Ούγκο Τσάβες επέκρινε μια απόφασή της, την απελευθέρωση του επιχειρηματία Ελίχιο Σεδένο, ο οποίος κατηγορείτο για διαφθορά.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την Αφιούνι ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να απελευθερώσει τον Σεδένο. Αρνήθηκε τις κατηγορίες επιμένοντας ότι τον άφησε ελεύθερο επειδή ο χρόνος της προφυλάκισής του ενόψει της δίκης του υπερέβαινε τον επιτρεπόμενο από τον νόμο.

Η Αφιούνι δήλωσε αργότερα ότι βιάστηκε στη φυλακή και αρνήθηκε την παροχή ιατρικής φροντίδας από τις αρχές. Οι ηγέτες του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισαν ως ένα τέχνασμα για να κερδίσει τη συμπάθεια, όμως αργότερα τέθηκε σεκατ΄οίκον περιορισμό.

Τον Μάρτιο η Αφιούνι καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την Αφιούνι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως τα Ηνωμένα Έθνη τηλεφώνησαν για να πουν ότι αφέθηκε ελεύθερη αλλά επίσημη ενημέρωση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ο Χάταρ, ένας εξέχων δημοσιογράφος και δικηγόρος, που ήταν φυλακισμένος στο νησί Μαργαρίτα της Βενεζουέλας, συνελήφθη μετά τη δημοσιοποίηση μιας διαμαρτυρίας εναντίον του Μαδούρο και κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρημάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις