Επείγουσα συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ζητούν ευρωπαϊκές χώρες

Επείγουσα συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ζητούν ευρωπαϊκές χώρες

Σε μια επείγουσα συνάντηση των συμβαλλομένων μερών της διεθνούς συμφωνίας JCPoA του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κάλεσαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που τη συνυπογράφουν, για να συζητήσουν τη συμμόρφωση της Τεχεράνης. Κατηγόρησαν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «ασκεί δραστηριότητες που έρχονται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει», με βάση με τη συμφωνία.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι τα εναπομείναντα μέρη της συμφωνίας - γνωστής ως JCPoA, ή Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - από την οποία αποχώρησαν πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτά τα προβλήματα συμμόρφωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός του πλαισίου της JCPoA και μια Κοινή Επιτροπή πρέπει να συγκληθεί επειγόντως» υπογράμμισαν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της συμφωνίας δεν έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από τη συμφωνία, δήλωσαν διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η Κοινή Επιτροπή, υπό την προεδρία της Μογκερίνι, έχει συσταθεί από τα εναπομείναντα μέρη της συμφωνίας και δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την εφαρμογή αυτής και την αντιμετώπιση οποιονδήποτε ζητημάτων που προκύπτουν.

«Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πλαίσιο της JCPoA. Πρέπει να δράσει αναλόγως, αντιστρέφοντας αυτές τις δραστηριότητες και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση στην JCPoA χωρίς καθυστέρηση» επισήμαναν οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε χθες ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67% - όριο που είχε καθοριστεί από τη JCPoA, επιβεβαιώνοντας πρωτύτερη ανακοίνωση της Τεχεράνης.