Οι εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν να καταδικασθεί σε παύση άσκησης των καθηκόντων του για έναν χρόνο και οκτώ μήνες ο πρόεδρος της Καταλονίας (Τζενεραλιτάτ) Κιμ Τόρα για ανυπακοή, επειδή δεν έχει αφαιρέσει τους κίτρινους φιόγκους, το σύμβολο της διαδικασίας για ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Η Εισαγγελία ζητεί, επίσης, την καταβολή προστίμου 30.000 ευρώ για το ίδιο ζήτημα, που αψηφά τις προειδοποιήσεις που είχε εκπέμψει η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Στη γραπτή παραγγελία της η Εισαγγελία κατηγορεί τον Τόρα για το έγκλημα της ανυπακοής και ζητεί την «παύση του από την άσκηση των δημόσιων εκλογικών του αξιωμάτων, είτε σε τοπικό, περιφερειακό, κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ αξιώνει παράλληλα να του απαγορευθεί για το διάστημα αυτό «και η άσκηση κάθε κυβερνητικής λειτουργίας».

Η Εισαγγελία υπενθυμίζει πως η ποινή της παύσης, σε περίπτωση που επιβληθεί, «επισύρει την οριστική στέρηση των καθηκόντων και των δημοσίων αξιωμάτων και τιμών που συνδέονται με αυτά, όπως και την απαγόρευση να του αποδίδονται αυτά κατά τη διάρκεια της καταδίκης».

Μετά την απόδοση κατηγοριών αυτή, ο Τόρα βρίσκεται ήδη προ των πυλών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καταλονίας (TSJC), για την απόφασή του να διατηρήσει τα σύμβολα της ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της 26ης Μαΐου για τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Παρά τις προειδοποιήσεις της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, ο Τόρα αποφάσισε να μην κατεβάσει τους κίτρινους φιόγκους από το τοπικό Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Η επιτροπή στις 11 Μαρτίου είχε δώσει στον Τόρα διορία 48 ωρών.

Ο ίδιος, απαντώντας στις δικαστικές Αρχές, είχε επικαλεσθεί το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του και αμφισβήτησε τη σχετική αρμοδιότητα της επιτροπής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις