Χουλουσί Ακάρ: Του έγιναν συνήθεια οι απειλές...

Χουλουσί Ακάρ: Του έγιναν συνήθεια οι απειλές...

Συνήθεια έγιναν για τον Χουλουσί Ακάρ οι απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας αν και εσχάτως σπεύδει να της «ντύσει» με τακτ... 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση TRT από τα Κατεχόμενα όπου βρίσκεται, ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι ναι μεν η Άγκυρα προτιμά ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων που την αφορούν στη Μεσόγειο, ωστόσο δεν θα χαριστεί σε κανέναν που θα προσπαθήσει να της στερήσει τα δικαιώματά της. 

«Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας. Το λέω αυτό και δεν πρόκειται για απειλή Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να επαναλάβω ότι καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Θέλω να πω ότι είναι μάταιη οποιαδήποτε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά προβλήματα, με αποφάσεις που δεν μας συμπεριλαμβάνουν. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο.

Έχουμε δικαιώματα και δίκαια, τα οποία οι γείτονές μας θέλουμε να σεβαστούν. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Δεν είναι απειλή όταν λέμε "κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας". Είμαστε αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας».

Και συνέχισε ο Ακάρ:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουμε να λέμε, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι οι πρωτοβουλίες στόχο έχουν τη δημιουργία νέων σχηματισμών ομάδων οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Και αυτό δεν είναι μόνο δηλώσεις ή κάποιες κουβέντες. Ό,τι χρειαστεί να γίνει, η Τουρκική Δημοκρατία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να το κάνουν. Ό,τι χρειαστεί, και αυτό να το γνωρίζουν όλοι» ήταν το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής Αμυνας αναφέρθηκε και στη «Γαλάζια Πατρίδα» ζητώντας από την Ελλάδα να σεβαστεί τα «δικαιώματά» της.

«Όταν μιλάμε για "Γαλάζια Πατρίδα", εννοούμε μία περιοχή 462 χλμ. στην οποία περιλαμβάνονται και η θάλασσα και ο ουρανός. Έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε».

Μιλώντας τέλος για τις συνομιλίες των δύο χωρών υποστήριξε ότι «είχαμε συμφωνήσει με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Και έτσι πρώτα πήγε μια διευρυμένη τεχνική αντιπροσωπεία μας στην Αθήνα. Εκεί συνομίλησαν με τους Έλληνες. Έπειτα τον Ιούνιο η ίδια αντιπροσωπεία συνήλθε στην Τουρκία. Είμαστε υπέρ της συνέχισης αυτών των συναντήσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο με αμοιβαίες συνομιλίες και συναντήσεις».